Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μολότοφ, συγκρούσεις και συνθήματα έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο

Μολότοφ, συγκρούσεις και συνθήματα έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο

Με βόμβες μολότοφ εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο επιτέθηκαν την Παρασκευή, για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες, Αιγύπτιοι διαδηλωτές. Σποραδικές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί και στην πλατεία Ταχρίρ, όπως και σε άλλες πόλεις. Παρά το ότι η ένταση έχει αποκλιμακωθεί κάπως σε σχέση με το περασμένο αιματηρότατο Σαββατοκύριακο, η απογοήτευση και η οργή παραμένουν για τις ενέργειες του προέδρου Μόρσι.

Με βόμβες μολότοφ εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο επιτέθηκαν την Παρασκευή, για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες, Αιγύπτιοι διαδηλωτές. Παρά το ότι η ένταση έχει αποκλιμακωθεί κάπως σε σχέση με το περασμένο αιματηρότατο Σαββατοκύριακο, η απογοήτευση και η οργή παραμένουν για τις ενέργειες του προέδρου Μόρσι.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές έριξαν τουλάχιστον 15 μολότοφ πάνω από τα τείχη στην περίμετρο του κτιρίου. Κάποιοι προσπάθησαν να μπουν μέσα αλλά χωρίς επιτυχία.

Νωρίτερα σποραδικές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών σε μια λεωφόρο που οδηγεί την πλατεία Ταχρίρ.

Ακούγονταν συνθήματα όπως «Ο Μόρσι είναι εχθρός του θεού» και «Κάτω οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι», στους οποίους, ως γνωστόν, ανήκει και ο Μόρσι.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και στο Πορτ Σάιντ, έπειτα από έκκληση του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το οποίο ζητεί να τερματιστεί το μονοπώλιο της εξουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Και εκεί ακούγονταν συνθήματα κατά του καθεστώτος, του Μόρσι: «Κάτω η κυριαρχία του Ανώτατου Ηγέτη» και «Φύγε, φύγε».

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Ζακάζικ και αλ Μάχαλα, ενώ στο Σουέζ οι διαδηλωτές κουβαλούσαν φέρετρα για να θρηνήσουν όσους σκοτώθηκαν στα πρόσφατα βίαια επεισόδια.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι στο Πορτ Σάιντ υπέκυψαν την Παρασκευή στα τραύματα που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι. Η απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε σε θάνατο 21 άτομα και πυροδότησε κύμα οργής στο Πορτ Σάιντ.

Εξήντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ταραχές από την περασμένη Παρασκευή οπότε και ήταν η δεύτερη επέτειος της έναρξης της εξέγερσης η οποία οδήγησε στην πτώση του Μουμπάρακ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024