Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψαλίδι στις αντικειμενικές και νέα φορολογική κλίμακα προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Ψαλίδι στις αντικειμενικές και νέα φορολογική κλίμακα προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την καθιέρωση φορολογικής κλίμακας όμοιας με αυτής του 2009 αλλά και άλλες προτάσεις  για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας ζητά με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και στη διακομματική Επιτροπή Φορολογίας Ακινήτων η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την καθιέρωση φορολογικής κλίμακας όμοιας με αυτής του 2009 αλλά και άλλες προτάσεις για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας ζητά με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και στη διακομματική Επιτροπή Φορολογίας Ακινήτων η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ο δημοσιονομικός στόχος είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι ανέφικτος, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών.

Τη διετία 2011-12 έχουν εισπραχθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν ΦΑΠ για την περίοδο 2010-2012.

Επιπλέον, όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ, «σήμερα πλέον δεν υπάρχει ούτε τρέχον εισόδημα από ακίνητα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη φορολογία αυτή, ούτε αποταμίευση παρελθόντων ετών, ούτε δυνατότητα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων για την εξυπηρέτηση τέτοιων φορολογικών υποχρεώσεων σε μία αγορά χωρίς αγοραστές.»

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ
:

Α. Φορολογία ακίνητης περιουσίας:

  • Θα πρέπει στη φορολογητέα ύλη να συμπεριληφθεί κάθε είδος περιουσίας γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό η φορολογική βάση, εξορθολογώντας και προσαρμόζοντας στα σημερινά δεδομένα το σύστημα αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τα παρακάτω.
  • Να αυξηθεί το μη βεβαιούμενο ποσό φόρου ΦΑΠ από 27€ σε 50€ ευρώ, με αρχικό συντελεστή 1‰, ώστε να προκύψει αυτόματη απαλλαγή περιουσιών ύψους έως 50.000€ ανά φορολογούμενο (έως 100.000€ ανά ζεύγος).
  • Να καθιερωθεί φορολογική κλίμακα το πολύ όμοια με εκείνη του 2009 (ΕΤΑΚ + έκτακτη εισφορά) για μια τριετία, με εξαγγελία μείωσής της μετά στο ύψος του ΕΤΑΚ, ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν και πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες.
  • Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Να μειωθούν με υπουργική απόφαση κατά -40% οι τιμές ζώνης, να μειωθούν κατά -50% όλοι οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν κατά +20% οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών κτιρίων.
  • Να απαλλαγούν πλήρως, άλλως να μειωθεί κατά 50% η φορολογητέα αξία: α) στα ξενοίκιαστα υπέρ τη διετία ακίνητα (αυτόματη διασταύρωση με το Ε2), β) στα κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα και γ) στον μη πραγματοποιήσιμο συντελεστή δόμησης.
  • Εκτός σχεδίου ακίνητα: Στο Ε9 του ΦΑΠ 2013 να προστεθούν επιλογές «χέρσο/ακαλλιέργητο», «βραχώδες/επικλινές» & «ανεντόπιστο» με μειωτικούς συντελεστές για τα αντίστοιχα άνευ ουσιαστικής αξίας γεωτεμάχια.

Β. Είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας:

  • Έκπτωση 10% να ισχύσει για όσους τυχόν εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου ακίνητης περιουσίας.
  • Οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας: Να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Εξόφληση φόρων: Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000€, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
  • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους ακίνητης περιουσίας: Να κατατάσσονται στον ίδιο συντελεστή βαρύτητας με οφειλές από φόρους κεφαλαίου (δωρεών, γονικών παροχών κτλ.) κατά τη διαδικασία χορήγησης διευκόλυνσης πληρωμής με δόσεις του ν. 2648/1998.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024