
Σκληρό παζάρι για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών
Σε εκκρεμότητα παραμένουν πολλά ζητήματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση στελεχών της Pimco με τις ηγεσίες των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης οι συναντήσεις ανέδειξαν διαφωνίες όχι μόνο σχετικώς με τη μεθοδολογία αλλά και με τους υπολογισμούς του αμερικανικού οίκου, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα για την όλη διαδικασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας διαφώνησαν έντονα με την προσέγγιση της Pimco.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν πολλά ζητήματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση την Τρίτη στελεχών της Pimco με τις ηγεσίες των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης, οι συναντήσεις ανέδειξαν διαφωνίες όχι μόνο σχετικώς με τη μεθοδολογία αλλά και με τους υπολογισμούς του αμερικανικού οίκου, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα για την όλη διαδικασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας διαφώνησαν έντονα με την προσέγγιση της Pimco.
Σημειώνεται πως η Pimco δεν κοινοποίησε μεγέθη σε έκαστη τράπεζα κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Δεδομένου ότι τα τελικά μεγέθη δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν το Μάρτιο, υπάρχουν σκέψεις από κάποια εμπλεκόμενα μέρη, για περαιτέρω βελτίωση της φόρμουλας τις επόμενες βδομάδες με στόχο την οριστικοποίηση των συζητήσεων από τη νέα κυβέρνηση.
Η Pimco θα ανακοίνωνε στις 15 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, βάσει ενός βασικού και ενός ακραίου σεναρίου για τις μελλοντικές ζημιές των τραπεζών μέχρι το 2015. Το βασικό σενάριο γίνεται με τις μακροοικονομικές παραδοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και με προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα έχουν βασικά ίδια κεφάλαια 9%. Το ακραίο σενάριο γίνεται με ακραίες παραδοχές για το μακροοικονομικό περιβάλλον και με προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα υποχωρήσουν στο 6%.
Το πρώτο σενάριο ανεβάζει το ύψος της κεφαλαιακής στήριξης κοντά στα 6 δισ. ευρώ και το δεύτερο κοντά στα 10 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπανγκλαντές: Συνελήφθη στρατιωτικός, καταζητούμενος επί 45 χρόνια για τη δολοφονία του πρώην προέδρου Ζιαούρ Ραχμάν
- Άρσεναλ και Μπριζ συμφώνησαν και ο Τζόλης γίνεται οριστικά «κανονιέρης»! (pic)
- Στην εποχή του ΑΙ χωρίς ευταξία… δίσκο δεν κρατάς – Viral η αγγελία για σερβιτόρο
- Το «καρφί» Μητσοτάκη στον Σαμαρά
- Χάρης Τζήμητρας στο in: Η Τουρκία συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες και επιβραβεύεται από τους συμμάχους
- Δικομανείς λόγω πανικού, στελέχη της ΝΔ προκαλούν τον Δημητριάδη να κάνει μήνυση στον Γλαβίνα που ασκεί κριτική

