Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλή στα «θεμέλια της Αιγύπτου» βλέπει ο στρατός στην πολιτική κρίση

Απειλή στα «θεμέλια της Αιγύπτου» βλέπει ο στρατός στην πολιτική κρίση

Η βαθιά πολιτική κρίση σε συνδυασμό με τα οικονομικά πρόβληματα της Αιγύπτου «απειλούν τα θεμέλια του αιγυπτιακού κράτους», ανέφερε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έχει επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε πόλεις του Σουέζ, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις αιματηρές ταραχές -αλλά, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις επέμειναν και τη νύχτα προς Τρίτη.

Η βαθιά πολιτική κρίση σε συνδυασμό με τα οικονομικά πρόβληματα της Αιγύπτου «απειλούν τα θεμέλια του αιγυπτιακού κράτους», ανέφερε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έχει επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε πόλεις του Σουέζ, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις αιματηρές ταραχές -αλλά, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις επέμειναν και τη νύχτα προς Τρίτη.

Στις νυχτερινές διαδηλώσεις στις πόλεις πάνω στη Διώρυγα, που γίνονται στον απόηχο των αιματηρών ταραχών των τελευταίων ημερών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 52 άτομα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και σε αστυνομικά τμήματα, καίγοντας περιπολικά.

Εκτός από το Πορτ Σαΐντ και την Ισμαϊλίγια, επειδόδια σημειώθηκαν και στο Κάιρο -η νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ φωτίστηκε από τα φλεγόμενα οχήματα που είχαν πυρπολήσει οι διαδηλωτές. Το πρωί πάντως, παρά το «σύνηθες» των προηγουμένων ημερών, οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν αναζωπυρώθηκαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν «χρησιμοποιηθεί» γενικά για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων στο ενδιάμεσο στρατιωτικό καθεστώς μετά την πτώση του Μουμπάρακ, αλλά κρατούσαν «χαμηλό προφίλ» μετά την άνοδο του Μόρσι. Η όλο και συχνότερη καταφυγή του Μόρσι στο στρατό θεωρείται ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης.

Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο στρατηγός αλ Σίσι ανέφερε πως «η προστασία της διώρυγας του Σουέζ» είναι ο πρωταρχικός στόχος της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις της περιοχής.

«Η συνέχιση της διαμάχης των αντιτιθέμενων πολιτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους» προειδοποίησε ο στρατηγός σε ομιλία του, η οποία αναρτήθηκε και στην σελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Facebook. «Ο αιγυπτιακός στρατός θα παραμείνει ο συμπαγής λίθος, στον οποίο στηρίζονται τα θεμέλια του κράτους», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024