Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Hellastat: Πτώση της εξορυκτικής και λατομικής δραστηριότητας

Ο εγχώριος κλάδος των επιχειρήσεων ορυχείων και μεταλλείων εμφάνισε διττή εικόνα, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά (αδρανή υλικά, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά) χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση, αφού η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu), ευνοημένες παρουσιάζονται οι εταιρείες που έχουν […]

Ο εγχώριος κλάδος των επιχειρήσεων ορυχείων και μεταλλείων εμφάνισε διττή εικόνα, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά (αδρανή υλικά, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά) χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση, αφού η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu), ευνοημένες παρουσιάζονται οι εταιρείες που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για τα περισσότερα μεταλλεύματα και ορυκτά το 2011 ήταν ευνοϊκή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε κατά 5,8%, ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων εμφάνισε σημαντική άνοδο 18,4%.

Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 15,3%.

Η παραγωγή γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια μειώθηκε κατά 53,0%, η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 32,5%, ενώ η παραγωγή λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 34,1%. Στον αντίποδα, η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων αυξήθηκε κατά 6,3%.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 135 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Ο κύκλος εργασιών των Ορυχείων και Μεταλλείων αποτυπώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης για τον κλάδο, αφού υπέστη κάμψη της τάξης του -10,8%, στα €789,23 εκ.

– Το 70% των επιχειρήσεων κατέγραψαν υποχώρηση των εσόδων τους συγκριτικά με το 2010.

– Ο κλάδος κατέγραψε σημαντικές απώλειες στα λειτουργικά και προ φόρων κέρδη του. Τα ΚΠΤΦΑ βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας (-31,6%, στα €71,27 εκ.), ενώ κατεγράφησαν προ φόρων ζημίες €29,36 εκ.

– Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε οριακή πτώση σε 19,5%, ενώ οι δείκτες των ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 10,6% και -2,4% αντίστοιχα.

– Η κεφαλαιακή μόχλευση διατήρησε το οριακό επίπεδο των τελευταίων χρόνων, υποχωρώντας σε 1 προς 1. Η υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας οδήγησε το δείκτη κάλυψης τόκων σε πτώση από 3,6 σε 2,5 φορές.

– Η γενική ρευστότητα παρουσίασε οριακή κάμψη σε 1,65 ενώ η άμεση ρευστότητα παρέμεινε στο 1,26.

– Ο εμπορικός κύκλος επιδεινώθηκε κατά περίπου 1,5 μήνα, στις 163 ημέρες.

– Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε -1,2%, από 0,8% την προηγούμενη χρήση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024