Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση: Κολατσιό

Επιχείρηση: Κολατσιό

Τα παιδιά περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, οπότε είναι επόμενο να πεινάνε. Επειδή, όμως, τα προϊόντα στα σχολικά κυλικεία δεν είναι ούτε υγιεινά, ούτε θρεπτικά, θα πρέπει εμείς οι γονείς να τους εξασφαλίσουμε ένα σωστό κολατσιό. Κι αν σας φαίνεται η προετοιμασία του «βουνό», σκεφτείτε πως το να φτιάχνετε μαζί το κολατσιό του είναι παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς.

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Τα παιδιά περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, οπότε είναι επόμενο να πεινάνε. Επειδή, όμως, τα προϊόντα στα σχολικά κυλικεία δεν είναι ούτε υγιεινά, ούτε θρεπτικά, θα πρέπει εμείς οι γονείς να τους εξασφαλίσουμε ένα σωστό κολατσιό. Κι αν σας φαίνεται η προετοιμασία του «βουνό», σκεφτείτε πως το να φτιάχνετε μαζί το κολατσιό του είναι παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς.

Ιδέες για υγιεινά σνακ

Ένα τοστ με τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι, αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Κάποια ημέρα που θα έχετε ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, τα οποία θα τυλίξετε με διάφανο σελοφάν ή θα τα βάλετε σ’ ένα τάπερ, και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο. Έτσι, κάθε πρωί, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού σας.

Μια σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα είναι μία ακόμη επιλογή, καθώς η πίτα μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο.

Ένα σπιτικό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης (και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων) μπορεί, επίσης, να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.

Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Αν έχει βαρεθεί το τοστ, είναι μια καλή εναλλακτική. Η αραβική πίτα διατηρείται ακόμη και ψημένη, αντίθετα με το τοστ.

Επειδή συχνά τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς στο σχολείο, φτιάξτε κάτι «εναλλακτικό», όπως πίτσα με σάλτσα ντομάτας και τυρί ή γαλοπούλα.

1-2 μπάρες δημητριακών είναι επίσης μια υγιεινή λύση, ειδικά για τα παιδιά που αγαπούν τα γλυκά.

Ένα σακουλάκι με ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς με σταφίδες θα τους χαρίσει ενέργεια που τόσο χρειάζονται και θα τονώσει τη μνήμη τους.

Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο.

Αν προτιμήσετε κάτι έτοιμο, επιλέξτε ανάμεσα σε ένα κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, κριτσίνια, μουστοκούλουρα ή απλά μπισκότα χωρίς γέμιση.

Αν στο παιδί σας αρέσουν τα γλυκά, προτείνετέ του το παραδοσιακό παστέλι, από σουσάμι και μέλι, που είναι δυναμωτικό και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο

Στικς από καρότο και αγγούρι: Κόψτε κατά μήκος καθαρισμένο καρότο και αγγούρι και φτιάξτε ραβδάκια για να έχει το παιδί σας να τραγανίσει κάτι δροσιστικό και γεμάτο βιταμίνες. Εάν τα τυλίξετε σε πλαστικό σακουλάκι, θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

Μπανάνα: Περιέχει κάλιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C και σάκχαρα που δίνουν άμεσα ενέργεια.

Για να το κάνετε πιο εύκολο

Οργάνωση και προετοιμασία
Αγοράστε από το σουπερμάρκετ τα υλικά για τα σάντουιτς, καθώς και τα φρούτα της εβδομάδας. Φροντίστε τα ψωμάκια να έχουν ποικιλία (τετράγωνα, στρογγυλά, μακρόστενα, αραβικές πίτες και τορτίγιες), ώστε να μην τα βαρεθεί.

Φροντίστε τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι ανθεκτικά στην ταλαιπωρία, μιας που θα βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού για κάμποση ώρα, και να μην είναι ζουμερά και υπάρξει κίνδυνος να λερωθεί το παιδί. Ιδανικά φρούτα είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

Επίσης, αγοράστε πλαστική μεμβράνη, σακουλάκια polybag ή κατάλληλα τάπερ, ώστε να πακετάρετε το σάντουιτς που θα φτιάξετε και τα φρούτα.

Τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα το πρωί. Αν, όμως, δεν έχετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά που χρειάζονται, τότε μπορείτε να τα ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάξτε τα, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν, όμως, κάνετε κάτι τέτοιο, προσέξτε να μην έχουν μέσα ντομάτα ή μαρούλι.

Τα φρούτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, άρα χρειάζεστε ακόμα λιγότερο χρόνο. Πλύνετέ τα από την προηγουμένη και… έτοιμο το δεκατιανό.

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).

imommy

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024