Νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας
Υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό του 2013 υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εναρμονιζόμενη με τις θέσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Σημειώνεται πως η «σύμπραξη» του κεντρικού τραπεζίτη Μασαάκι Σιρακάγουα με τον πρωθυπουργό Σ. Άμπε έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς αναλυτές, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, ως εμπλοκή της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.
Υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό του 2013 υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, εναρμονιζόμενη με τις θέσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.
Σημειώνεται πως η «σύμπραξη» του κεντρικού τραπεζίτη Μασαάκι Σιρακάγουα με τον πρωθυπουργό έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς αναλυτές, αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, ως εμπλοκή της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ψήφισε σήμερα Τρίτη υπέρ (επτά ψήφοι υπέρ, δύο κατά) του να υιοθετηθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό του 2013, αντικαθιστώντας τον τρέχοντα στόχο του 1%.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η τράπεζα θέτει το στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στο 2% , σχετικά με την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή».
Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 9 και πλέον έτη, που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε μέτρα νομισματικής χαλάρωσης σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να προωθήσει μια ανοιχτή πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συνεχίσει με τις αγορές χρηματοπιστωτικών assets για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο, χωρίς ωστόσο να θέσει κανένα χρονοδιάγραμμα (προηγουμένως, το διάστημα για την αγορά assets προσδιοριζόταν έως το τέλος του έτους).
Με μικρή πτώση κατά 0,35% ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 37,81 μονάδες και έκλεισε στις 10.709,93 μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
- Κικίλιας: Η Κάλυμνος πρέπει να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο – Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442