Η Ιρλανδία θα βγει από το Μνημόνιο έως το τέλος του έτους, λέει ο Έντα Κένι
Η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει «όλες τις υποχρεώσεις της» έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ «μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κένι, η χώρα του οποίου θα «τρέχει» την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.
Η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει «όλες τις υποχρεώσεις της» έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ «μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κένι, η χώρα του οποίου θα «τρέχει» την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.
«Τηρήσαμε όλες -επιμένω, όλες- τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ», τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία «προχωρεί στο δρόμο της ανάκαμψης».
«Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα – ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε.
Βεβαίως, παραδέχθηκε, η οικονομία της χώρας «παραμένει εύθραυστη».
«Όμως», πρόσθεσε, «είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα βοήθειας».
Η Ιρλανδία συνήψε το Νοέμβριο του 2010 συμφωνία για ένα πρόγραμμα βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ με την τρόικα.
Ο κ. Κένι δήλωσε εξάλλου πως η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ κατά τους έξι επόμενους μήνες.
Η Ιρλανδία έχει ποσοστό ανεργίας 14,6%, που φτάνει το διπλάσιο μεταξύ των νέων, και ένα χρέος γύρω στο 120% του ΑΕΠ της. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ είναι «απαράδεκτος», σημείωσε ο κ. Κένι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
- Αλεξάνδρου κι Ελληνίδου στη Μύκονο – Θα παντρευτούν στο νησί των ανέμων;
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



























![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442