Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναίκες συμβούλους αποκτά για πρώτη φορά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Γυναίκες συμβούλους αποκτά για πρώτη φορά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Τριάντα γυναίκες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σαν κανονικά μέλη στο συμβούλιο της Σούρα με απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, μία μάλλον συμβολική κίνηση για τις γυναίκες σε μια χώρα όπου έχουν ελάχιστα δικαιώματα και βρίσκονται υπό ασφυκτικό οικογενειακό και κοινωνικό έλεγχο. Τα βασιλικά διατάγματα που παραχωρούν το δικαίωμα συμμετοχής καθιστούν σαφές ότι οι γυναίκες-μέλη θα πρέπει να τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες και φυσικά πρέπει να έχουν πλήρως καλυμμένο το πρόσωπο με το νικάμπ.

Τριάντα γυναίκες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σαν κανονικά μέλη στο συμβούλιο της Σούρα με απόφαση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, μία μάλλον συμβολική κίνηση για τις γυναίκες σε μια χώρα όπου έχουν ελάχιστα δικαιώματα και βρίσκονται υπό ασφυκτικό οικογενειακό και κοινωνικό έλεγχο.

Οι γυναίκες θα καταλάβουν 30 από τις 150 θέσεις του συμβουλίου, το οποίο ελέγχει τους νόμους και καλεί σε ακρόαση υπουργούς αλλά δεν ασκεί νομοθετική εξουσία. Τα μέλη του συμβουλίου διορίζονται από τον βασιλιά για τέσσερα χρόνια και είναι κληρικοί, πανεπιστημιακοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μέχρι σήμερα οι γυναίκες είχαν απλώς συμβουλευτικό ρόλο στο συμβούλιο.

Τα βασιλικά διατάγματα που παραχωρούν το δικαίωμα συμμετοχής καθιστούν σαφές ότι οι γυναίκες-μέλη θα πρέπει να τηρούν τους θρησκευτικούς κανόνες και φυσικά πρέπει να έχουν πλήρως καλυμμένο το πρόσωπο με το νικάμπ.

Θα μπαίνουν στο κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις από ειδικές εισόδους ενώ θα κάθονται σε θέσεις που θα χωρίζονται με ένα παραπέτασμα από αυτές τον ανδρών. Η επικοινωνία θα γίνεται μέσω εσωτερικού δικτύου, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η απόφαση είναι καλή αλλά πολλά ζητήματα των γυναικών παραμένουν ανοιχτά, αναφέρει στο Associated Press η Ουαζέχα αλ-Χαουιντάρ, Σαουδαραβή φεμινίστρια.

Προσθέτει ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι και μέτρα που πρέπει να καταργηθούν για να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σαν ενήλικες, χωρίς την εντολή του άντρα-φρουρού.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία υπόκεινται σε μεγάλους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την δυνατότητά τους να εργαστούν, να σπουδάσουν ακόμα και να μετακινηθούν χωρίς να το γνωρίζουν οι άρρενες συγγενείς τους (γονείς, σύζυγοι ή αδέλφια).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024