Για σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο σύστημα e-diagnosis προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή που απευθύνει προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Ελ.Παπαγεωργόπουλο. Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι γιατροί και για τις λειτουργικές δυσκολίες της εφαρμογής e-prescription.

Για σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο σύστημα e-diagnosis προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή που απευθύνει προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Ελ.Παπαγεωργόπουλο. Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι γιατροί και για τις λειτουργικές δυσκολίες της εφαρμογής e-prescription.

Το ΔΣ του ΙΣΑ αναφέρει ότι το σύστημα e-diagnosis παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να εκδώσουν παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις για ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τα οποία πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Λόγω των δυσλειτουργιών του συστήματος, οι γιατροί εκδίδουν χειρόγραφα παραπεμπτικά, τα οποία όμως πρέπει να θεωρηθούν από τα ταμεία, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών.

Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν και τον κίνδυνο να βρεθούν φορολογικά υπόλογοι λόγω προβλήματος στην ημερομηνία καταχώρησης των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στο σύστημα e-diagnosis. Συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εμφανίζονται με ημερομηνία έκδοσης, διαφορετική από την πραγματική, με αποτέλεσμα οι γιατροί σε τυχόν έλεγχο από την εφορία να κινδυνεύουν να θεωρηθούν, ότι φοροδιαφεύγουν εξαιτίας του παραπάνω σφάλματος.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ως αρμόδια αρχή να γνωστοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην επιβληθούν άδικα πρόστιμα στους γιατρούς μέλη του, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων του συστήματος e-diagnosis.

Δυσλειτουργική και η εφαρμογή e-prescription
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει επιφυλάξεις και για την εφαρμογή e-prescription, θεωρώντας ότι δεν ήταν επαρκές το χρονικό διάστημα προετοιμασίας της και εκφράζει φόβους για λειτουργικές δυσκολίες που θα έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών.

Οι γιατροί προτείνουν την ύπαρξη μιας περιόδου πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να καταγραφούν τυχόν προβλήματα και δυσκολίες του συστήματος και στη συνέχεια να δοθεί σε καθολική εφαρμογή η πλατφόρμα του e-prescription.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr