Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν γεννηθούν «μαθαίνουν» τη μητρική τους γλώσσα τα παιδιά

Πριν γεννηθούν «μαθαίνουν» τη μητρική τους γλώσσα τα παιδιά

Τους ήχους της μητρικής τους γλώσσας μπορούν να ξεχωρίσουν τα νεογνά λίγη ώρα μετά την γέννησή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Acta Paediatrica.

Τους ήχους της μητρικής τους γλώσσας μπορούν να ξεχωρίσουν τα νεογνά λίγη ώρα μετά την γέννησή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Acta Paediatrica.

Οι ερευνητές του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Κριστίν Μουν, υποστηρίζουν ότι τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στην μήτρα, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 40 νεογνά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας περίπου 30 ωρών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Σουηδία. Τα βρέφη, ενόσω βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική γλώσσα τους, όσο και σε άλλες γλώσσες.

Οι ειδικοί αξιολογούσαν το ενδιαφέρον και την εξοικείωση των νεογνών με τους ήχους ανάλογα με το πόση ώρα αυτά ρουφούσαν την πιπίλα τους, η οποία ήταν συνδεδεμένη με ένα υπολογιστή που κατέγραφε τις αντιδράσεις τους. Η χρονική διάρκεια χρήσης της πιπίλας αποτελούσε το μέτρο που έδειχνε σε ποιό βαθμό ένα βρέφος είχε ήδη έρθει σε επαφή ή όχι, ήδη από τη μήτρα, με τις διάφορες γλώσσες. Αν προτιμούσε να ακούει κάποιες φωνές, αντί να ρουφά την πιπίλα του, αυτό εκλαμβανόταν ως ενδιαφέρον και εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα.

Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σουηδία, αποδείχτηκε ότι τα νεογνά αμέσως μετά τη γέννησή τους θήλαζαν την πιπίλα τους περισσότερη ώρα, όταν άκουγαν ξένες γλώσσες, πέρα από τα αμερικανικά ή τα σουηδικά αντίστοιχα.

Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου για την ακοή αναπτύσσονται κατά την 30ή εβδομάδα της κύησης και η μελέτη δείχνει ότι τα έμβρυα ακούνε την ομιλία της μητέρας τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου δέκα εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Έτσι, μόλις γεννιούνται, δείχνουν (με τον τρόπο τους) τι έχουν ήδη μάθει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νεογνά ακούνε κυρίως τα φωνήεντα και με αυτά εξοικειώνονται περισσότερο.

«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής γλώσσας. Έτσι, η μελέτη μας μετατοπίζει την μετρήσιμη αναγνώριση των ήχων της γλώσσας από τους έξι περίπου μήνες της ζωής του μωρού στο προγεννητικό στάδιο», σημειώνει η Δρ Μουν.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024