Έτος σταθμό θα αποτελέσει το 2013 για την αγορά εργασίας από την άποψη των βίαιων ανατροπών που επέρχονται, ολοκληρώνοντας την επίθεση που ξεκίνησε άμα τη εφαρμογή του μνημονίου, με τις ελαστικές κακοπληρωμένες μορφές εργασίας να έχουν πλέον κυριαρχήσει. Πέρα από τη νέα αισθητή μείωση μισθών που φέρνει η νέα χρονιά, διευκολύνονται οι απολύσεις με μείωση των αποζημιώσεων, αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός ορίζεται με νόμο. Τα πάνω κάτω έρχονται και σε ωράρια, επιδόματα, υπερωρίες.

Έτος σταθμό θα αποτελέσει το 2013 για την αγορά εργασίας από την άποψη των βίαιων ανατροπών που επέρχονται στα εργασιακά, ολοκληρώνοντας την επίθεση που ξεκίνησε άμα τη εφαρμογή του μνημονίου σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, με τις ελαστικές κακοπληρωμένες μορφές εργασίας να έχουν πλέον κυριαρχήσει.

Πέρα από τη νέα αισθητή μείωση μισθών που φέρνει η νέα χρονιά, διευκολύνονται οι απολύσεις με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων, αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός ορίζεται με νόμο. Τα πάνω κάτω έρχονται και στα ωράρια, τα επιδόματα, τις υπερωρίες.

Απολύσεις- αποζημιώσεις

Αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.

Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους.

Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Με νόμο ο κατώτατος μισθός

Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Παγώνουν τριετίες – Καταργούνται επιδόματα

Οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες», ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ανάπαυση 11 ωρών, χωρίς υπερωρίες

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr