Πιο …κοντά στον Φρανσουά Ολάντ αντί στην Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς το τι επιφυλάσσει το 2013 για την Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρνείται να «άρει ακόμη πλήρως το συναγερμό», όμως ο Σόιμπλε εκτιμά μιλώντας στην Bild πως «βρίσκεται πίσω μας» το χειρότερο κομμάτι της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Πιστεύω ότι το χειρότερο είναι πίσω μας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικός στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Ο Σόιμπλε κινείται σε πιο αισιόδοξο τόνο από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου απέκρουσε τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από κοινοτικά χείλη ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι η ζώνη του ευρώ έχει μπροστά της χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων, αργής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.

Στην συνέντευξή του στην Bild ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται και στην Ελλάδα, λέγοντας πως έχει συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Η κυβέρνηση της Αθήνας ξέρει πως δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε.

Ο Σόιμπλε δηλώνει εξάλλου πεπεισμένος ότι η Γαλλία, η οικονομική κατάσταση της οποίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο επικρίσεων στη Γερμανία, «εκπληρώνει της υποχρεώσεις της».

«Η [γαλλική] κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξαγάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Σόιμπλε συνεχίζει να υπολογίζει σε μια «ικανοποιητική» ανάπτυξη το 2013. «Η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι πιστεύουμε, επειδή μεταξύ άλλων το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύεται» εξηγεί.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια ανάπτυξη 1% το 2013, ενώ η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) έχει από την πλευρά της μειώσει την πρόβλεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στο 0,4%.

Ο Σόιμπλε διέψευσε, παράλληλα, ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών για να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιο σας