Η οικονομία στο επίκεντρο της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ) και αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Το Δουβλίνο θα πάρει τη σκυτάλη από τη Λευκωσία την 1η Ιανουαρίου. Όπως είναι φυσικό, στην κορυφή της ατζέντας της θα βρεθούν η οικονομική κρίση, οι δυνατότητες ανάπτυξης και η ανεργία. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, καθώς οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης που ταλανίζει την Ευρωζώνη συνεχίζονται.
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί πρόγραμμα διάσωσης της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ) και αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Όπως είναι φυσικό, στην κορυφή της ατζέντας της θα βρεθούν η οικονομική κρίση, οι δυνατότητες ανάπτυξης και η ανεργία.
Η Ιρλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 την 1η Ιανουαρίου, παίρνοντας τα ηνία από την Κύπρο.
Προτεραιότητα αποτελούν για το Δουβλίνο η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Αυτό που κάνουμε στη διάρκεια της προεδρίας μας είναι να προωθούμε μέτρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Ίμον Γκίλμορ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό δεν είναι μια ρητορική δήλωση. Υπάρχει ένας αριθμός νομοθετικών μέτρων που σκοπεύουμε να προωθήσουμε» τόνισε.
Το Δουβλίνο θα αναζητήσει νέες δυνατότητες για την δημιουργία θέσεων εργασίας, για παράδειγμα σε τομείς με μεγάλες δυνατότητες, όπως η ψηφιακή τεχνολογία.
Το ιρλανδικό πρόγραμμα για το επόμενο εξάμηνο αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ιρλανδίας να λάβει μαθήματα η ΕΕ από την οικονομική κρίση.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ιρλανδία κατά την προεδρία της είναι πολλές: θα ασχοληθεί με τη συμφωνία επί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -με την τραπεζική ένωση στο επίκεντρο- αλλά και με μία συμφωνία για το τραπεζικό χρέος.
Η Τουρκία έχει εκφράσει την ελπίδα της ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ θα βελτιωθούν στη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας.
Το Δουβλίνο έχει υποσχεθεί να τηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος της ιρλανδικής προεδρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δήμος Αμαρουσίου: Περιβαλλοντική έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της ΠΕ5–Αγία Φιλοθέη–Δηλαβέρη
- Τα συλλυπητήρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον θάνατο του Παρασκευά Άντζα (pic)
- Κοζάνη: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας μέσα σε αυτοκίνητο στη λίμνη Πολυφύτου
- Ψάχνετε την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής; Αυτές είναι οι πιο φθηνές πόλεις για διακοπές στην Ευρώπη
- Πένθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Παρασκευάς Άντζας
- Stournaras: ECB Will Likely Raise Rates if Iran Conflict Persists
