Οι 350.000 «εγκλωβισμένοι» μέτοχοι της Bankia θα πληρώσουν το τίμημα της εξυγίανσης
Η ισπανική Bankia θα εξανεμίσει τις επενδύσεις 350.000 μετόχων της, πολλοί εκ των οποίων είναι μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι, μετά την διαπίστωση πως οι απώλειες από τα «κόκκινα» δάνεια είναι πολύ χειρότερες απ’ όσο είχαν προϋπολογισθεί. Για απολύτως αναγκαίο μέτρο μιλούν οι υπεύθυνοι. Η Bankia θα δεχθεί αύριο (Παρασκευή) «μετάγγιση» 18 δισ. ευρώ από την ΕΕ και εντός Ιανουαρίου θα προκηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν οι σημερινοί μέτοχοί της θα έχουν χάσει πρακτικά το σύνολο της επένδυσής τους, εκμυστηρεύθηκε στέλεχος.
Η ισπανική τράπεζα Bankia θα εξανεμίσει τις επενδύσεις 350.000 μετόχων της, πολλοί εκ των οποίων είναι μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι, μετά την διαπίστωση πως οι απώλειες από τα «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα κατασκευαστικά και στεγαστικά) δάνεια στο υπό χρεοκοπία ίδρυμα είναι πολύ χειρότερες απ’ όσο είχαν προϋπολογισθεί.
Τα μέτρα εξυγίανσης θα πλήξουν τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε η Bankia μετά τη δημιουργία της από τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται από τους υπευθύνους ως απολύτως αναγκαία προκειμένου να επιστρέψει η κερδοφορία στον όμιλο, που τον Μάιο εθνικοποιήθηκε, και να μπορέσει να μεταπωληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα.
Η Bankia θα δεχθεί αύριο (Παρασκευή) «μετάγγιση» 18 δισ. ευρώ από την ΕΕ και μέσα στον Ιανουάριο θα προκηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όταν οι σημερινοί μέτοχοί της θα έχουν χάσει πρακτικά το σύνολο της επένδυσής τους, εκμυστηρεύθηκε στέλεχος προσκείμενο στην τράπεζα της Ισπανίας.
«Επιδιώκουμε να αφήσουμε τους μετόχους με κάτι; Ναι. Αλλά πόσο; Αυτό είναι νωρίς να το γνωρίζουμε. Θα είναι ψίχουλα; Αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε το ίδιο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Όμως αυτό (που θα διατηρήσουν) θα είναι μόνον συμβολικό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα χάσουν και τα παντελόνια τους», δήλωσε εμφατικά.
Με βάση το σχέδιο της ΕΕ για την διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έπαθε καθίζηση μετά το σκάσιμο της «φούσκας των ακινήτων», οι μέτοχοι των τραπεζών είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το ακριβό τίμημα —το ίδιο συνέβη και με την Ιρλανδία, πρώτο θύμα της τραπεζικής κρίσης, όταν οι μέτοχοι της Anglo Irish Bank έμειναν με άδεια χέρια.
Η Bankia έχει να επιδείξει αρνητικό ισολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η μητρική της εταιρεία BFA έχει αρνητικό ισολογισμό 10,4 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442