Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι άρχισε η αναδιάρθρωση της οικονομίας, εκτιμά η Alpha

Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι άρχισε η αναδιάρθρωση της οικονομίας, εκτιμά η Alpha

Στο τέλος του 2012 ενισχύονται οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα που δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank. «Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών το 2012 δείχνουν ότι ήδη βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία» τονίζουν.

Στο τέλος του 2012 ενισχύονται οι ενδείξεις ότι έχει αρχίσει δυναμικά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) που δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών το 2012 δείχνουν ήδη ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία» συμπληρώνουν.

«Η εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης του εξωτερικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο 2012, οπότε σημειώθηκε πτώση του ελλείμματος αυτού κατά -53,3% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στα 2,57 δισ. ευρώ, από έλλειμμα ύψους 15,06 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2011 δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» επισημαίνεται στην έκθεση.

«Είναι γεγονός, ότι αυτή η πορεία αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανάπτυξης με στήριγμα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, λαμβάνει έως σήμερα χώρα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αδικαιολόγητα μειωμένων προσδοκιών για την έγκαιρη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη στο μέλλον.»

» Αυτό το περιβάλλον μας οδήγησε στην υπέρμετρα μεγάλη πτώση των εγχώριων δαπανών για επενδύσεις και κατανάλωση (όπως αναλύεται στη συνέχεια) και σε άσκηση ασφυκτικής πίεσης στις επιχειρήσεις για μείωση της παραγωγής τους και του εργατικού τους δυναμικού και, σε πολλές περιπτώσεις, για έξοδό τους από την αγορά.»

» Έτσι, το κόστος της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και υπέρμετρη, πολλές φορές, μείωση των εγχώριων εισοδημάτων, έχει ήδη λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ωστόσο, επισημαίνεται, σε αυτή την πραγματικότητα, η δυνατότητα εξόδου από την κρίση έχει ήδη ενισχυθεί από τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία ελάχιστα έχουμε εκμεταλλευτεί έως σήμερα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με στήριγμα την ανακτηθείσα διεθνή ανταγωνιστικότητα των ξεχωριστών και υψηλής ποιότητας εγχωρίως παραγομένων προϊόντων μας», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Γενικά, η δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας και σημαντικά βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να αναδειχθεί στα επόμενα έτη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αυτό θα γίνει, εξηγούν, αφενός με την πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα δραστηριοποίηση της επίσης αναμφισβήτητα ικανής ελληνικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου με την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σε όλες τις περιοχές και τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

Η ήδη επιταχυνόμενη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας (και της εκκλησιαστικής) περιουσίας, αποτελεί ασφαλώς ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024