Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες τεχνητής έλλειψης φαρμάκων

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι καταγγελίες περί έλλειψης φαρμάκων. Ο ανώτατος εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να διενεργήσουν έρευνες για το εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στο ΣτΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκωνμε βάση τη δραστική ουσία.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι καταγγελίες περί έλλειψης φαρμάκων. Ο ανώτατος εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να διενεργήσουν έρευνες για το εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στην έννοια της άρνησης, περιλαμβάνεται και η συγκαλυμμένη άρνηση, αυτή της μη παροχής νόμιμης πίστωσης, αλλά και αυτή της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αυτή γίνεται.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή και ο Π.Κουρουμπλής του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα έθετε ζητήματα σχετικά με το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Στο ΣτΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, η από 17 Νοεμβρίου απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Με την απόφαση επιβάλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του συγκεκριμένου σκευάσματος που αυτοί με τη γνώση και πείρα τους κρίνουν ως πλέον κατάλληλο για τον ασθενή.

Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, προβλέπει ότι οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να χορηγούν τα φθηνότερα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά φάρμακα της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας.

Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο φαρμακοποιός υποχρεώνεται να ενημερώσει τον ασφαλισμένο για το ποιο είναι το φθηνότερο διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, υποχρεώνεται να πληρώσει, εκτός τη συμμετοχή του (εάν υπάρχει) και τη διαφορά από την ασφαλιστική τιμή της θεραπευτικής κατηγορίας που ανήκει το φάρμακο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη ώρα έφτασε: Οι «Μπέμπηδες» του Ολυμπιακού έτοιμοι να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Ολυμπιακός Κ19 αντιμετωπίζει σήμερα (22/4, 19:00) την αντίστοιχη της Μίλαν στον τελικό του Final-4 του Youth League στην Νιόν της Ελβετίας και είναι έτοιμος να γράψει ιστορία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024