Οικία 3.500 ετών έφερε στο φως η σκαπάνη στην Κύπρο
Τα κατάλοιπα μιας οικίας 3.500 χρόνων, που χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού, έφεραν στο φως στη θέση Αλάμπρα-Μούττες (επαρχία Λευκωσίας) οι φετινές ανασκαφικές έρευνες, που διευθύνει ο αρχαιολόγος Άντριου Σνέντον του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, μαζί με τους Γκρεγκ Ντεφτερέος και Τομ Ράιερ. Οι τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή είχαν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ τη δεκαετία του '80 με επικεφαλής τον Τζον Κόλμαν.
- Άφαντος για 21 ημέρες ο Βασίλης στη Λάρισα - Τι λέει φίλη του και η έκκληση Τσούκαλη να μιλήσει μάρτυρας
- Άγνωστο είδος δέντρου φύτρωσε από σπόρο 1.000 ετών
- Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη - Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
- Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα - Στο σπίτι της μετά από 113 μέρες νοσηλείας η σπουδαία τραγουδίστρια
Τα κατάλοιπα μιας οικίας 3.500 χρόνων, που χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού, έφεραν στο φως στη θέση Αλάμπρα-Μούττες (επαρχία Λευκωσίας) οι φετινές ανασκαφικές έρευνες, που διευθύνει ο αρχαιολόγος Άντριου Σνέντον του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, μαζί με τους Γκρεγκ Ντεφτερέος και Τομ Ράιερ. Οι τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή είχαν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ τη δεκαετία του ’80 με επικεφαλής τον Τζον Κόλμαν.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένα στενό ορθογώνιο δωμάτιο διαστάσεων 5Χ4 μέτρων με χαμηλές πέτρινες βάσεις τοιχωμάτων που κάποτε στήριζαν τοίχους κατασκευασμένους από πήλινες πλίνθους, παρόμοιους με τους τοίχους των παραδοσιακών οικιών που σώζονται σήμερα στην Αλάμπρα.
Η οικία σώζει έναν καλά διατηρημένο αποθηκευτικό χώρο με τουλάχιστον έξι μεγάλους αποθηκευτικούς πίθους που πιθανώς να περιείχαν προϊόντα, όπως σιτηρά, νερό και ελαιόλαδο. Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μια μπρούντζινη πόρπη, μια σπάνια μπρούντζινη σμίλη, όπως και εργαλεία για την υφαντική και περίτεχνα ζωγραφισμένα κεραμικά αγγεία.
Η οικία φαίνεται να καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 1600 πΧ, γεγονός που ίσως εξηγεί την κατάσταση διατήρησής της.
Την ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στήριξαν θερμά τόσο ο δήμαρχος της Αλάμπρας όσο και οι κάτοικοι. Η ομάδα ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο το 2013 για τη διεξαγωγή περαιτέρω διερευνήσεων για να εμπλουτιστεί ακόμα πιο πολύ η γνώση για τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο και για τη Μέση Εποχή του Χαλκού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις