Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων Scud στη Συρία καταγγέλλει το ΝΑΤΟ

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων Scud στη Συρία καταγγέλλει το ΝΑΤΟ

Στοιχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησε σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου Scud έχει στην κατοχή του το ΝΑΤΟ. Για «πράξη απελπισίας ενός καθεστώτος του οποίου η κατάρρευση πλησιάζει» έκανε λόγο, για ακόμη μία φορά, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Την Παρασκευή διεξάγεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας και η κατάσταση στη Συρία θα είναι εκ των κεντρικών θεμάτων συζήτησης. Πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα ο Βλ.Πούτιν επανέλαβε ότι η πολιτική του δεν έχει αλλάξει, αλλά αναγνωρίζει την ανάγκη για αλλαγή στη χώρα.

Στοιχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησε σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου Scud έχει στην κατοχή του το ΝΑΤΟ. Για «πράξη απελπισίας ενός καθεστώτος του οποίου η κατάρρευση πλησιάζει» έκανε λόγο, για ακόμη μία φορά, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ που επικαλείται το Reuters, το καθεστώς προχώρησε σε διαδοχικές εκτοξεύσεις πυραύλων Scud το πρωί της Πέμπτης. Ανάλογη κίνηση καταγράφηκε και την περασμένη εβδομάδα, με τον Ράσμουσεν να μιλά και τότε για «καθεστώς που καταρρέει» και να χαρακτηρίζει «απόλυτη ασέβεια» στη ζωή των Σύρων πολιτών την εκτόξευση πυραύλων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση πυραύλων τύπου Scud. Θεωρώ ότι (οι εκτοξεύσεις είναι) πράξεις ενός απελπισμένου καθεστώτος που πλησιάζει την κατάρρευση» είπε την Παρασκευή.

Στα πεδία των συγκρούσεων, τακτικά στρατεύματα και αντικαθεστωτικοί αντάρτες συγκρούστηκαν την Παρασκευή σε περιοχή της Δαμασκού όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

«Μάχες μαίνονται κοντά στις εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στις περιοχές Κουντσάγια και Χάμα» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Σύρος ακτιβιστής Χαϊτάμ αλ Αμπντάλα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) κατέλαβε στρατιωτική βάση στην περιοχή Αλ Μαλίχα, επίσης στα προάστια της Δαμασκού.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες κοντά στη Δαμασκό με «τρομοκράτες», χρησιμοποιώντας τον όρο των κυβερνητικών για τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον επτά αντάρτες σκοτώθηκαν στο Χαλέπι, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν οι αντάρτες προσπάθησαν να καταλάβουν τη βάση της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή αλ Σαφίρα.

Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες

Η κατάσταση στη Συρία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, που διεξάγεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία, από τους λίγους συμμάχους που μετρά η Συρία, έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τρεις φορές, για να μπλοκάρει καταδικαστικά ψηφίσματα. Όμως, πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στους δημοσιογράφους πως αναγνωρίζει την ανάγκη για αλλαγή στη χώρα.

Κατά τους αναλυτές, η δήλωση Πούτιν δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής, αλλά ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θεωρεί «μετρημένες» τις ημέρες του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η στάση της Ρωσίας δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί «το σενάριο της Λιβύης». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες του Βλ.Πούτιν με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι «αρκετά ενδιαφέρουσες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024