«Στόχος είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο.

«Με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι μαζί, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και εξυπηρέτηση του πολίτη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου.

O πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.

«Διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις» δήλωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες το 2013. Τόνισε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου. Άλλωστε, η κινητικότητα προβλέπεται και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν είναι κάτι καινούργιο, είπε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε ότι «τελείωσε η πρώτη φάση, με την οποία μπήκαν τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις που είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων (εντός του Ιανουαρίου), καθώς και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού».

Ανακοίνωσε δε ότι εγκρίθηκαν ήδη τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΥΠΕΚΑ, μετά την αξιολόγηση των δομών (είναι τα πρώτα υπουργεία στα οποία ξεκίνησε η αξιολόγηση) και πρόσθεσε ότι οι δομές τους μειώθηκαν πάνω από 50%.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα τα οργανογράμματα και των υπόλοιπων υπουργείων.

Επίσης, είπε ότι μετά τα υπουργεία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση στους φορείς που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση (δηλαδή νομικά πρόσωπα, κλπ).

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η τρόικα θα απαιτήσει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, για να βελτιώσουμε τη θέση μας στη διαπραγμάτευση».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει και τη νέα θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στους δήμους αποφάσισαν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μορφή που είχαν μέχρι σήμερα, ενώ πληθαίνουν μέρα με την μέρα οι προσφυγές για προσωρινή διακοπή της διαθεσιμότητας.

Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα. Στην ουσία πρόκειται για δύο υπουργικές αποφάσεις που θα υπογράψει ο κ. Μανιτάκης και περιγράφουν βήμα προς βήμα τη διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Στις μετακινήσεις θα προηγηθούν 2.000 υπάλληλοι που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει βαθμολόγηση των κριτηρίων με τα οποία θα μεταταχθεί το προσωπικό μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί από το 2013.

ΣΥΡΙΖΑ: «Διάλυση του κράτους»

«Αυτό που αποκαλεί ο πρωθυπουργός διοικητική μεταρρύθμιση είναι η διάλυση του κράτους, των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και της δυνατότητας της χώρας να ανασυγκροτηθεί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει ούτε με νέες απολύσεις, ούτε με την κατεδάφιση των κρατικών και κοινωνικών δομών» σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «ο δημόσιος τομέας, μέσω της ανασυγκρότησής του και του επαναπροσανατολισμού του προς την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων».

ΚΚΕ: «Κατακρημνίζονται οι δημόσιες υποδομές»

«Το πιο αποτελεσματικό κράτος που επιδιώκει η συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ σημαίνει κράτος πιο ικανό για να στηρίζει την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, σημαίνει κράτος πιο άγριο στη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, στην εξόντωση των δικαιωμάτων τους και στην καταστολή των αγώνων τους, την ίδια στιγμή η δημόσια Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και οι δημόσιες υποδομές κατακρημνίζονται από τις δραστικές περικοπές και την έλλειψη προσωπικού».

Αυτά αναφέρονται σε σχόλιο του ΚΚΕ για τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και προστίθεται ότι «με βάση το πόσο θα συνεισφέρουν σ’ αυτή την πολιτική θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτω από την τρομοκρατία της απόλυσης, της μετακίνησης, της μείωσης του μισθού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ