Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ηθικά αμφιλεγόμενη» μία υποψηφιότητα Μόντι, λέει η κεντροαριστερά

«Ηθικά αμφιλεγόμενη» μία υποψηφιότητα Μόντι, λέει η κεντροαριστερά

Αποκρούει η ιταλική κεντροαριστερά τις φωνές που καλούν τον Μάριο Μόντι να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, κίνηση την οποία χαρακτηρίζει «ηθικά αμφιλεγόμενη» ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαναλαμβάνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του Προφεσόρε στην πρόταση να ηγηθεί όλης της κεντροδεξιάς με «αντάλλαγμα» την αποχώρηση του ιδίου από την προεκλογική αρένα, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σπεύδει να καθησυχάσει για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Αποκρούει το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) τις φωνές που καλούν τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, κίνηση την οποία χαρακτηρίζει «ηθικά αμφιλεγόμενη» ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός και εκ των σημαινόντων στελεχών της παλαιάς φρουράς της κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαναλαμβάνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του Προφεσόρε στην πρόταση να ηγηθεί της κεντροδεξιάς με «αντάλλαγμα» την αποχώρηση του ιδίου από την πολιτική αρένα, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σπεύδει να καθησυχάσει για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που έχουν θορυβήσει την Ευρώπη και τις αγορές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας έχει στηρίξει την κυβέρνηση τεχνοκρατών στο Μοντετσιόριο. Όμως, παρόλο που δεσμεύεται να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας (με κέντρο βάρους την ανάπτυξη) και επιθυμεί την παραμονή του Μόντι σε κάποιο ρόλο μετεκλογικά, επιμένει ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρέπει να μείνει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης.

Μία αναμέτρηση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτως ή άλλως θα έχανε, ενώ επίσης θα περιπλεκόταν και θα αποδυναμωνόταν το σενάριο μίας «μετακόμισης» του Μάριο Μόντι στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας ότι εκπνεύσει τον προσεχή Απρίλιο η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Θα ήταν παράλογο και σε κάποιο βαθμό ηθικά αμφιλεγόμενο εάν ο καθηγητής εισερχόταν σε μία αναμέτρηση ενάντια στην κύρια πολιτική δύναμη, η οποία τον στήριξε στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν και ελπίζω ότι δεν θα το πράξει» δήλωσε ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στην Corriere della Sera την Παρασκευή.

Η προοπτική επανόδου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προκαλέσει ίλιγγο στην ευρωπαϊκή σκηνή με πλήθος ηγετών, και ηχηρότερα παραδείγματα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, να παροτρύνουν τον Μάριο Μόντι να δηλώσει πολιτικά «παρών».

Στο Βερολίνο ειδικά επικρατεί «μούδιασμα» για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην πρώτη γραμμή. Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις εξελίξεις στη Ρώμη, ελπίζοντας πως οι Ιταλοί θα κινηθούν στις κάλπες στο πλαίσιο της λογικής -που για τη Γερμανία μεταφράζεται σε «αποκήρυξη» του Μπερλουσκόνι, εφόσον τελικά διεκδικήσει την ψήφο τους.

Η Ευρώπη ήδη έχει «ψηφίσει» στις εκλογές της Ιταλίας, με νικητή τον Μάριο Μόντι και μάλιστα με διακομματική συναίνεση. Στη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπέστη ψυχρολουσία ο Καβαλιέρε και δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στον Μάριο Μόντι, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές.

Ο Μάριο Μόντι αρνείται κάθε σχόλιο σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, λέγοντας από τις Βρυξέλλες ότι δεν είναι «ούτε εφικτό, ούτε σωστό» να μιλήσει τώρα επί του ζητήματος. Πάντως, πηγές του ΕΛΚ δήλωσαν, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, πως ο Προφεσόρε είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως δεν αποκλείει την υποψηφιότητα.

Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις του Μάριο Μόντι συνέβαλαν στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στον ένα χρόνο που μετρά η θητεία του. Παρ’ όλα αυτά το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έφτασε σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τα δύο τρισ. ευρώ τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ιταλίας.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι επαναβεβαιώνει πως θέλει να δει τον Μάριο Μόντι να διαδραματίζει ρόλο στη μετεκλογική Ιταλία, όμως σημειώνει πως θα ήταν καλύτερα για τον καθηγητή Οικονομικών να μείνει εκτός της προεκλογικής εκστρατείας.

Εάν ο Μάριο Μόντι αποφασίσει να βάλει υποψηφία ως επικεφαλής ενός κεντρώου μετώπου, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως θα ηττηθεί και κατ’ επέκταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για εκείνον να γίνει δεκτός ως αντικαταστάτης του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου τερματίζεται τον Απρίλιο του 2013.

«Μπορούμε να πούμε ότι εάν θέσει υποψηφιότητα, θα είναι πιο περίπλοκο να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι θα ήταν ένας υποψήφιος μια δεκαετία πριν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε στο Reuters ο Στέφανο Φασίνα, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος για την οικονομική πολιτική.

Ο ίδιος ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προχώρησε σε μία καθησυχαστική παρέμβαση, στέλνοντας διπλό μήνυμα εντός και εκτός Ιταλίας με τη δήλωση πως η δύσκολη αυτή πολιτική συγκυρία θα ξεπεραστεί και κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτέλεσε η χώρα χάρη στις θυσίες των πολιτών της.

Ο Καβαλιέρε από την πλευρά του επιμένει, πάντως, πως εάν ο Μάριο Μόντι αποδεχτεί να ηγηθεί όλης της κεντροδεξιάς στις πρόωρες κάλπες του Φεβρουαρίου, εκείνος θα βγει από το «κάδρο». Αυτό θα ήταν όμως ένα μεγάλο ρίσκο για τον Προφεσόρε.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε την Παρασκευή την κριτική του για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μόντι (την οποία στήριζε στη Βουλή, μέχρι να της τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια την περασμένη εβδομάδα) για να προσθέσει πως εάν ο Προφεσόρε δεν αναλάβει το ρόλο ο ίδιος «είναι υποχρεωμένος» να ηγηθεί της κεντροδεξιάς.

Πέραν του οξύμωρου, ανάμεσα στην κριτική στον Μόντι και στο κάλεσμα να ηγηθεί όλης της κεντροδεξιάς, η πρόταση του Μπερλουσκόνι είναι προβληματική και στο εξής σημείο: Η Λέγκα του Βορρά είχε περάσει στην αντιπολίτευση κατακεραυνώνοντας τις πολιτικές του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

«Έχουμε ρεκόρ στο δημόσιο χρέος υπό τον Μόντι, παρά την άγρια αύξηση των φόρων. Πώς μπορείς να στηρίζει κάποιον σαν αυτόν;» σχολίασε την Παρασκευή μέσω Twitter ο ηγέτης της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Μόλις μία ημέρα βέβαια προτού ο Μπερλουσκόνι ταράξει τα νερά με την πρόταση-πρόσκληση στον Προφεσόρε, ο Μαρόνι είχε ξεκαθαρίσει στον Καβαλιέρε πως η Λέγκα δεν πρόκειται να αναβιώσει την εκλογική της συμμαχία με το Λαό της Ελευθερίας εάν διεκδικήσει την πρωθυπουργία ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μετριοπαθείς δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Αριστερά να νικήσει με την πολιτική τους για περισσότερες δαπάνες και μεγαλύτερους φόρους ειδικά στη μεσαία τάξη» επέμεινε, πάντως, ο Μπερλουσκόνι μιλώντας στο ιδιοκτησίας του δίκτυο Italia Uno.

Όμως, παρά τις εκτιμήσεις του Καβαλιέρε οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» νίκη της κεντροαριστεράς στις κάλπες με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 32%. Ακολουθεί το Κίνημα 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο με 16,8% (που αντιμετωπίζει επίσης εσωκομματικές έριδες μία αναπνοή από την κάλπη), και τρίτος είναι ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με ποσοστό 15%. Ένα κεντρώο μέτωπο υπό τον Μόντι θα συγκέντρωνε ποσοστό γύρω στο 9%.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024