Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνείς δυνάμεις αναγνωρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας και προειδοποιούν τον Άσαντ

Διεθνείς δυνάμεις αναγνωρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας και προειδοποιούν τον Άσαντ

Στην αναγνώριση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη Συρία ως «τη νόμιμη εκπρόσωπο του συριακού λαού» προχωρούν διεθνείς δυνάμεις -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ-, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Με το κείμενο, το οποίο υπογράφουν 130 εκπρόσωποι κρατών, που συμμετέχουν στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Μαρακές την Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ καλείται να παραδώσει την εξουσία, ενώ προειδοποιείται ότι εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα θα υπάρξει «σοβαρή απάντηση».

Στην αναγνώριση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη Συρία ως «τη νόμιμη εκπρόσωπο του συριακού λαού» προχωρούν διεθνείς δυνάμεις -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ-, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Με το κείμενο, το οποίο υπογράφουν 130 εκπρόσωποι κρατών, που συμμετέχουν στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Μαρακές την Τετάρτη, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ καλείται να παραδώσει την εξουσία, ενώ προειδοποιείται ότι εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα θα υπάρξει «σοβαρή απάντηση».

Η Σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» δήλωσε τη στήριξή της στην αντιπολίτευση, δεν προχωρεί, όμως, και σε έμπρακτη ενίσχυσή της, εξοπλίζοντάς την.

Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας χαρακτηρίζουν τον νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως «τον νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού» και καλούν τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραδώσει την εξουσία.

Οι συμμετέχοντες ανακοινώνουν τη δημιουργία ενός ταμείου ανακούφισης του συριακού λαού και καλούν χώρες και οργανισμούς να συνεισφέρουν σε αυτό.

Οι συμμετέχοντες καλούν, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια «ουσιαστική και αυστηρή απάντηση» στην κρίση και απευθύνουν έκκληση στις χώρες που υποστηρίζουν τον Άσαντ να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.

Ενδεικτική των προθέσεων είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει η χώρα του σε παροχή οπλισμού στους Σύρους αντάρτες. «Θα το δούμε τους επόμενους μήνες» ανέφερε.

Αν και το κείμενο δεν δεσμεύεται σαφώς για τον εξοπλισμό των ανταρτών, διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη «νόμιμη ανάγκη του συριακού λαού να αμυνθεί απέναντι στο βίαιο και σκληρό καθεστώς του Άσαντ».

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους αντάρτες στο μέλλον, αλλά ότι θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις για το πού θα διοχετευτούν τα όπλα αυτά, επικαλούμενες πολλές αγριότητες που διαπράχθηκαν από αντάρτες και την παρουσία ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις τους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νεοσύστατο συνασπισμό της αντιπολίτευσης στη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Σε συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ABC, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Πήραμε την απόφαση ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Συρίας είναι πλέον ολοκληρωμένος και αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του λαού της Συρίας, ώστε να θεωρούμε ότι είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού πληθυσμού, σε αντίθεση με το καθεστώς Άσαντ».

Από την πλευρά της, η Ρωσία εξέφρασε την έκπληξή της για την απόφαση των ΗΠΑ και τόνισε πως η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για πολιτική μετάβαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η αναγνώριση του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού δείχνει ότι η Ουάσινγκτον «ποντάρει στη νίκη δια των όπλων» του συνασπισμού απέναντι στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Με δεδομένο ότι αναγνώρισαν τον συνασπισμό ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο, πρέπει να πιστέψουμε πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ποντάρουν στη νίκη δια των όπλων του συνασπισμού αυτού» τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατά της χρήσης χημικών όπλων και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει καμιά επιλογή, προκειμένου να σωθούν ζωές στη Συρία.

«Η Συρία χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση που να οδηγήσει σε μια συνεκτική νέα κυβέρνηση με πλήρη εκτελεστική εξουσία. Αυτή είναι η πορεία που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει στην επίτευξη σταθερότητας στη χώρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας.

«Όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείουμε καμιά πιθανότητα για να σωθούν ζωές. Το καθεστώς του Άσαντ δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ή να υπολογίσει εσφαλμένα το ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων εναντίον του συριακού λαού» πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε τη μειονότητα των Αλαουιτών στη χώρα να αρχίσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός αλαουίτη που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξέγερση κυρίως των σουνιτών κατά της εξουσίας του.

Ο Μουάζ Αλχάτιμπ δήλωσε σε μια συνάντηση στο Μαρόκο ότι η αντιπολίτευση θα θεωρήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Ρωσία, υπεύθυνη αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών μαχητών και κάλεσε το Ιράν να αποσύρει προσωπικό που, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστηρίζει τον Άσαντ στη συριακή σύγκρουση που διαρκεί ήδη 20 μήνες.

Η HRW καταδίκασε τη χρήση εμπρηστικών βομβών

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) καταδίκασε τη χρήση από το συριακό στρατό εμπρηστικών βομβών, οι οποίες προκαλούν σοβαρά εγκαύματα και τον κάλεσαν να σταματήσει αμέσως την πρακτική αυτή.

«Μάς ανησυχεί το γεγονός ότι στη Συρία έχει αρχίσει να γίνεται χρήση εμπρηστικών βομβών που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και σημαντικές ζημιές στις περιουσίες όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Στιβ Γκουζ, διευθυντής του αρμόδιου για τους εξοπλισμούς τμήματος της οργάνωσης.

«Η Συρία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη χρήση τους» τόνισε και υπογράμμισε ότι 106 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους, αλλά όχι η Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024