Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καμία απόφαση ακόμα για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, λέει ο Ντράγκι

Καμία απόφαση ακόμα για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, λέει ο Ντράγκι

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν οι κεντρικές τράπεζες θα μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Δεν είχαμε μια συζήτηση σε βάθος για αυτό. Σαφώς και το συζητήσαμε και βασικά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,75%. Στις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχισθεί στην Ευρωζώνη και το 2013.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν οι κεντρικές τράπεζες θα μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Δεν είχαμε μια συζήτηση σε βάθος για αυτό. Σαφώς και το συζητήσαμε και βασικά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,75%.

Σημειώνεται ότι η μετάθεση των πληρωμών των εν λόγω ομολόγων θα ελάφρυνε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014 και επιπλέον ποσού 1,9 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναγορά και το γεγονός ότι καλείται και πάλι να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι ο επίσημος τομέας είναι που στηρίζει την Ελλάδα».

«Για την Ελλάδα λέτε ότι πολλά έχουν ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά η εντύπωσή μου είναι ακριβώς η αντίθετη. Έχουν ζητηθεί πολλά από τον επίσημο τομέα. Όλο αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα με χρήματα απ’ αυτόν», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η μεσοπρόθεσμη δέσμευση των κρατών να δοθεί περισσότερη βοήθεια στη χώρα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να φτάσει σε υψηλά πρωτόγεννη πλεονάσματα, χωρίς να ευθύνεται η ίδια για τη μη εφαρμογή του προγράμματος.

«Οπότε η επαναγορά θα είναι μέρος του και είναι νωρίς να πω πώς πηγαίνει. Θα πω ότι είναι κυρίως συμμετοχή του επίσημου τομέα όσον αφορά την επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Επίσης αυτό που είναι σημαντικό σε αυτήν την τελευταία συμφωνία είναι η δέσμευση να προσφερθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα νέα χρήματα, στην περίπτωση που η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, για κάποιο λόγο δεν το πέτυχε, όχι γιατί δεν συμμορφώθηκε με το πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που γίνεται», είπε.

Σε ερώτηση για το αν στην Ελλάδα δίνεται «φονικό φάρμακο», απάντησε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την άποψη αυτή και τόνισε ότι η ΕΚΤ παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ύφεση το 2013

Στις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της, που δημοσιοποίησε σήμερα για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2013, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από -0,9% έως 0,3%.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν από -0,4% έως 1,4%, κάτι που σήμαινε ότι ήταν πιθανότερο να καταγραφεί ανάπτυξη παρά ύφεση.

Παράλληλα, μείωσε οριακά τις προβλέψεις της για φέτος, με την ενδιάμεση τιμή να διαμορφώνεται στο -0,5% συγκριτικά με -0,4% πριν από τρεις μήνες.

«Η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή ανάκαμψη αργότερα το 2013» επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Στις πρώτες της εκτιμήσεις για το 2014, η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% έως 2,2%.

Η ΕΚΤ μείωσε ακόμα τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, το 2013, στο 1,1% – 2,1% από 1,3% – 2,5% προηγουμένως.

Αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις;

Η ΕΚΤ συζήτησε ακόμα σήμερα το ενδεχόμενο να καθορίσει αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις που δέχεται από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, χωρίς πάντως να λάβει απόφαση, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

«Συζητήσαμε σύντομα για την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται ένα τέτοιο μέτρο και τις πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις, αλλά δεν μπήκαμε σε περισσότερες λεπτομέρειες», σημείωσε.

Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα ήταν ένας τρόπος να πιεσθούν οι τράπεζες να μην τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί της τράπεζες της Ευρωζώνης με σταθερό επιτόκιο και χωρίς περιορισμούς για όσο διάστημα είναι αναγκαίο και τουλάχιστονέως τις 9 Ιουλίου 2013.

Τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την απεριόριστη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων τουλάχιστον έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ακόμη ότι «είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να μειώσουν περαιτέρω τόσο τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές ανισορροπίες και να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024