Ανησυχούν οι γείτονες της Βορείου Κορέας για τη νέα πυραυλική δοκιμή
Τις ανησυχίες τους για το σχέδιο της Βορείου Κορέας να προχωρήσει εκ νέου σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς εκφράζουν Μόσχα και Πεκίνο, ενώ το Τόκιο εξετάζει μέτρα ασφαλείας και σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα. Η Πιόνγκγιάνγκ προτίθεται να κάνει τη δοκιμή μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει επίσημα.
Τις ανησυχίες τους για το σχέδιο της Βορείου Κορέας να προχωρήσει εκ νέου σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς εκφράζουν Μόσχα και Πεκίνο, ενώ το Τόκιο εξετάζει μέτρα ασφαλείας και σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα. Η Πιόνγκγιάνγκ προτίθεται να κάνει τη δοκιμή μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει επίσημα, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται τόσο ως απόπειρα επίδειξης ισχύος, όσο και ως «διαπιστευτήριο» του νέου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν έναν χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του.
Η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα την Βόρειο Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση. «Ζητούμε μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας να επανεξετάσει την απόφασή της για εκτόξευση» ανέφερε σε αναικοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τις προηγούμενες ημέρες, και η Κίνα είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της. Το Πεκίνο, ο στενότερος σύμμαχος της Βορείου Κορέας, είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα της Πιόνγκγιανγκ σε ειρηνική χρήση της σχετικής τεχνολογίας αλλά υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εναρμονίζεται με τους περιορισμούς που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της Ιαπωνίας, όπως μεταδίδει το NHK, η κυβέρνηση Νόντα θα ξεκινήσει σύντομα συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα και άλλες χώρες ώστε να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στη Βόρειο Κορέα. Το Τόκιο, που θεωρεί ότι η κίνηση της Πιόνγκγιανγκ παραβιάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εξετάζει ήδη μέτρα ασφαλείας εν όψει της εκτόξευσης.
Η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ανάλογη δοκιμή που όμως δεν ήταν επιτυχημένη. Το κρατικό πρακτορείο KCNA μεταδίδει πως οι Βορειοκορεάτες επιστήμονες έχουν «αναλύσει τα λάθη» εκείνης της απόπειρας και έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις.
Η εκτόξευση του πυραύλου, που θα μεταφέρει δορυφόρο, θα γίνει μεταξύ 07:00 και 12:00 κάποια στιγμή μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Πιοννγιάνγκ.
Σημειώνεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Νότιο Κορέα, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται πως οι προσπάθειες αυτές είναι για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ αντίθετα Ουάσινγκτον και Σεούλ πιστεύουν πως πρόκειται για δοκιμές πυραυλικής τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς με στόχο την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα επεκτείνει την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες πάνω από 30 χωρών
- Μάιντς – Γκλάντμπαχ 0-1: Ο Ντα Κόστα καταδίκασε την ομάδα του
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]
- Αταμάν: «Ήμασταν χάλια, δεν αξίζαμε τη νίκη»
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z

