Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπερσάνι νίκησε στη μάχη γενεών της ιταλικής Kεντροαριστεράς

Ο Μπερσάνι νίκησε στη μάχη γενεών της ιταλικής Kεντροαριστεράς

Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της Kεντροαριστεράς. Ο βετεράνος Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μπήκε στην κούρσα με σύνθημα αλά Ομπάμα για «αλλαγή» και μιλώντας για «ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά.

Ο νυν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της Kεντροαριστεράς.

Ο βετεράνος Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μπήκε στην κούρσα με σύνθημα αλά Ομπάμα για «αλλαγή» και μιλώντας για «ξεσκαρτάρισμα» από την παλαιά φρουρά, δίνοντας στην κρίσιμη αναμέτρηση χαρακτήρα μάχης γενεών στους κόλπους της ιταλικής Αριστεράς.

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο Μπερσάνι προηγείται με 60,88% των ψήφων έναντι του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έως τώρα λαμβάνει το 38,12% των ψήφων. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα exit poll που έδιναν ποσοστό 61,5% στον Μπερσάνι έναντι 38,5% για τον Ρέντσι.

Με την κεντροαριστερά να ηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2003, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι μπαίνει σήμερα σε τροχιά να καταστεί πιθανώς ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι -εάν ο Προφεσόρε δεν παραμείνει τελικώς με κάποιο τρόπο στο προσκήνιο.

Για μιας μορφής δημοψήφισμα σχετικά με το τι σημαίνει πλέον ο όρος Αριστερά έκανε λόγο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σχετικά με τις προκριματικές. Με τη νίκη του Πιερλουίτζι Μπερσάνι διατηρείται μεγάλο μέρος της παράδοσης, αλλά ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος «θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και σε όσους θεωρούν ότι η παράδοση αυτή χρήζει σημαντικής ανανέωσης».

«Ήταν σωστό να δοκιμάσω. Ήταν όμορφο να το κάνουμε αυτό μαζί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς»: Με αυτό το μήνυμα στο Twitter παραδέτηκε την ήττα του ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, που μιλούσε για «ανανέωση» και «αλλαγή» με πρότυπο τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στις κάλπες των προκριματικών στην πραγματικότητα δόθηκε μία μάχη γενεών, με τον νεαρό και άφθαρτο Ρέντσι να προβάλλει τον εαυτό του ως τη φωνή της νέας γενιάς που θέλει να «συνταξιοδοτήσει» ολόκληρη την τάξη των παλαιότερων πολιτικών.

Σε αντιδιαστολή, ο Μπερσάνι, ηλικίας 61 ετών, είναι συνυφασμένος με ακριβώς αυτή τη γενιά. Υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδέχεται πως το πολιτικό κατεστημένο που εκπροσωπεί έχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές του στο παρελθόν, όμως δίνει έμφαση στη σημασία της εμπειρίας.

Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είχε λάβει ποσοστό 44,9% και ο Ματέο Ρέντσι 35,5%.

Ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν το φαβορί από τη στιγμή μάλιστα που και η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil, Σουζάνα Καμούσσο, δήλωσε ανοικτά ότι τον στηρίζει και ότι «μια τυχόν υπερίσχυση του Ρέντσι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον χώρο της εργασίας».

Το δε αίτημα του δημάρχου της Φλωρεντίας να ψηφίσουν και οι πολίτες που δεν προσήλθαν στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, φαίνεται πως στη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έπιασε τόπο. Σε σύνολο εκατό χιλιάδων νέων αιτήσεων, θεωρήθηκαν έγκυρες μόνον επτά χιλιάδες.

Έως τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,3 εκατ. Ιταλοί.

«Εργασία, πάταξη της φοροδιαφυγής, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» ήταν ο πυρήνας των εξαγγελιών του Μπερσάνι. Σε αυτά ο 37χρονος Ρέντσι απάντησε με «επιβράβευση της αξίας, στήριξη των οικογενειών, μείωση της γραφειοκρατίας».

«Να είστε σίγουροι ότι αν χάσω, δεν πρόκειται να κάνω λόγο για κανενός είδους νοθεία. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα στηρίξω δυναμικά τον υποψήφιο πρωθυπουργό μας» δήλωνε το Σάββατο ο Ματέο Ρέντσι, καλώντας τον αντίπαλό του «να πιουν μαζί έναν καφέ» για φιλική συζήτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024