Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για «κρυφή εξάπλωση» της Ηπατίτιδας C κάνει λόγο η PRAKSIS

Για «κρυφή εξάπλωση» της Ηπατίτιδας C κάνει λόγο η PRAKSIS

Κρυφή εξάπλωση της Ηπατίτιδας C δείχνουν τα αποτελέσματα των Rapid HCV Tests που πραγματοποιήθηκαν στα Πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη νόσο. Αντισώματα έναντι του ιού της Ηπατίτιδας C ανιχνεύθηκαν στο 10% των τεστ.

Κρυφή εξάπλωση της Ηπατίτιδας C δείχνουν τα αποτελέσματα των Rapid HCV Tests (γρήγορο τεστ με το σάλιο) που πραγματοποιήθηκαν στα Πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη νόσο. Αντισώματα έναντι του ιού της Ηπατίτιδας C ανιχνεύθηκαν στο 10% των τεστ.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάρτιο (19/3) έως και Οκτώβριο (15/10) 2012, η ομάδα των στελεχών της PRAKSIS πραγματοποίησε συνολικά 1.453 Rapid HCV Tests, από τα οποία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.156 στους χώρους των Πολυϊατρείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ 297 σε εξορμήσεις της Κινητής Μονάδας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζόμενων ήταν άνδρες, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει σε ποσοστό 76% κάποιου είδους επικίνδυνη συμπεριφορά στο παρελθόν. Η πλειοψηφία των εξετασθέντων (63%) δεν είχε ξαναεξετασθεί πριν την διενέργεια του εν λόγω τεστ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που υποβλήθηκαν στην εξέταση για την Ηπατίτιδα C με το γρήγορο τεστ ήταν ελληνικής καταγωγής άτομα με ηλικιακό εύρος από 25 έως 45 ετών. Σε 150 από τα τεστ που διενεργήθηκαν ανιχνεύθηκαν αντισώματα.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο Στυλιανός Καραταπάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), τονίζει ότι «είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ότι η ηπατίτιδα C αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στη χώρα μας πιστεύεται ότι περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η επιτυχής ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και η λήψη των κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων πρόληψης συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης. Η πραγματοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση PRAKSIS βοήθησε σημαντικά στη διάγνωση ενός μέρους του πληθυσμού που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο όπου είναι εφικτό τις περαιτέρω σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου».

Υψηλός ήταν και ο αριθμός των κλήσεων που δέχτηκε η PRAKSIS στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C αφού κατά τη διάρκεια της καμπάνιας (από 19/3/2012 έως 15/10/2012) έλαβε 2.684 κλήσεις εκ των οποίων 1.735 από άνδρες και 949 από γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλούντων ήταν μεταξύ 21 – 50 ετών.

Οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης προήλθαν από ολόκληρη την επικράτεια με προεξάρχουσες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα και οι κύριοι τρόποι ενημέρωσης του κοινού για την ύπαρξη της γραμμής ήταν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, καθώς επίσης υπήρξαν και κάποιοι από τους καλούντες οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή από άλλους φορείς ή και από την Κινητή Μονάδα της PRAKSIS.

Η καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Ηπατίτιδα C: Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;» της PRAKSIS εστίασε με καίριο τρόπο τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την «αθόρυβη» αυτή νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων στα Πολυιατρεία της PRAKSIS, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

Ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAKSIS σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η δράση μας φαίνεται ότι έρχεται να καλύψει ένα κενό εκ μέρους της Πολιτείας τόσο σε θέματα εξέτασης για την Ηπατίτιδα C όσο και ενημέρωσης. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτού είναι ο μεγάλος αριθμός εξεταζόμενων μέσα σε μόνο επτά μήνες, καθώς επίσης και ο τεράστιος όγκος των κλήσεων που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης από όλη την Ελλάδα, και κυρίως από νέους ανθρώπους, μέσα στο επτάμηνο αυτό. Η ενημέρωση που παρέχει η PRAKSIS είναι περιεκτική, επιστημονικά στηριγμένη, με απλή, σύγχρονη και καθημερινή γλώσσα, και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν αλλά και να εξεταστούν χωρίς απολύτως καμία κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλου είδους διάκριση».

Η καμπάνια με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και την ευγενική χορηγία της εταιρείας MSD (Merck Sharp & Dohme).

H Ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη του ήπατος που οφείλεται στον ιό της Ηπατίτιδας C. Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C, ενώ 3-4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια Ηπατίτιδα C και ένα μεγάλος μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια αθόρυβη νόσος.

Κάποιος μπορεί να νοσεί και να μην το γνωρίζει εάν δεν υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Η σημασία της πρόληψης της Ηπατίτιδας C είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο ιός μολύνει το ήπαρ, προκαλεί φλεγμονή που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος (κίρρωση) ή ακόμη και καρκίνο.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024