Οι έφηβοι και οι νέοι που δηλώνουν ικανοποίηση και ευτυχία είναι πιθανότερο μετέπειτα στη ζωή τους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται γστο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει με συγκεκριμένο τρόπο την συναισθηματική ισορροπία στη νεαρή ηλικία με την οικονομική κατάσταση στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου.

Ο Δρ Άντριου Όσβαλντ του Πανεπιστημίου Γουόργουικ συνεργάστηκε με τον Δρ Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και μελέτησαν στοχεία που αφορούσαν περισσότερα από 10.000 νεαρά άτομα.

Διαπίστωσαν ότι τα θετικά συναισθήματα και η ευτυχία σε ηλικία από 16 έως 18 ετών καθώς και η ικανοποίηση σε ηλικία 22 ετών, αποτελούσαν σημαντικό προγνωστικό δείκτη υψηλού εισοδήματος σε ηλικία 29 ετών.

Η νεανική ευτυχία σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το μελλοντικό εισόδημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για αξιόλογο πανεπιστημιακό πτυχίο, για πρόσληψη σε μια καλή δουλειά, για ταχύτερη προαγωγή, για περισσότερη αισιοδοξία και θετικό πνεύμα, για εξωστρέφεια και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η θετική ψυχολογία μοιάζει να είναι επιβοηθητική συγκριτικά με τους νέους που δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωής. Μάλιστα, οι τελευταίοι βγάζουν αργότερα περίπου 30% λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο, ενώ οι πιο ικανοποιημένοι περίπου 10% περισσότερα από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κλίμακα μέτρησης της ικανοποίησης από τη ζωή (που κυμαίνεται από το 1 έως το 5), στην ηλικία των 22 ετών, σχετίζεται με μια αύξηση του ετήσιου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 2.000 δολάρια ήδη από την ηλικία των 29 ετών.

Μάλιστα μεταξύ των αδελφών που έχουν μεγαλώσει στην ίδια οικογένεια, τα πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά συνήθως βγάζουν αργότερα ακόμα περισσότερα χρήματα, γύρω στα 4.000 δολάρια πιο πολλά το χρόνο σε σχέση με τα ανικανοποίητα και πιο δυστυχισμένα αδέλφια τους.

«Όλοι νιώθουν διαισθητικά ότι τα άτομα με αισιόδοξη διάθεση έχουν ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο και τους παρουσιάζονται στη ζωή περισσότερες ευκαιρίες. Είναι έτσι πιθανότερο να ανέβουν στην ιεραρχία ενός οργανισμού και να γίνουν ηγέτες στην ομάδα τους. Όλα αυτά, έμμεσα και άμεσα, καταλήγουν σε υψηλότερα εισοδήματα», σύμφωνα με τον Δρ Ντε Νεβ.

«Αν ένας νέος ήταν πολύ ανικανοποίητος από τη ζωή του στα 20 ή τα 21 χρόνια του και ένας άλλος συνομήλικος ήταν πολύ πιο ικανοποιημένος, η στατιστική πρόβλεψη θα ήταν ότι ο δεύτερος θα βγάλει στο μέλλον 10.000 δολάρια περισσότερα», προσθέτει.

Η μελέτη πάντως έχει πολλαπλά μηνύματα. Για τους γονείς, αφενός, δείχνει τη σημασία της συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία τους. Αφετέρου, για τις κυβερνήσεις και όσους διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, δείχνει τη σημασία της προαγωγής της ψυχικής ευημερίας και ευτυχίας ως δημόσιου αγαθού, πέρα από την οικονομική ευημερία που αντανακλάται στο ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ευτυχία των πολιτών ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη (άλλη μια επιβεβαίωση του ρητού «η οικονομία τελικά είναι ψυχολογία»).

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ