Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαιρέσεις φαρμάκων από τον κανόνα των γενοσήμων εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Εξαιρέσεις φαρμάκων από τον κανόνα των γενοσήμων εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Λίστα με φάρμακα και θεραπείες που αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα εξαιρεθούν από τον κανόνα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας επεξεργάζεται ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συνταγή θα φέρει την ένδειξη «αναντικατάστατο», ώστε να μην είναι δυνατή η αλλαγή του φαρμάκου που προτείνει ο γιατρός με φθηνότερο γενόσημο. Πάντως, οι γιατροί δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια του έτους γράφοντας φάρμακα με την εμπορική ονομασία. 

Λίστα με τα φάρμακα και τις θεραπείες που αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα εξαιρεθούν από τον κανόνα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας επεξεργάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων ο γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί και με την εμπορική ονομασία. Η συνταγή θα φέρει την ένδειξη «αναντικατάστατο», ώστε να μην είναι δυνατή η αλλαγή του φαρμάκου που προτείνει ο γιατρός με φθηνότερο γενόσημο.

Έτσι, η εμπορική ονομασία παράλληλα με τη δραστική ουσία θα αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, τα οποία χορηγούνται, μεταξύ άλλων, σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα σκευάσματα των ρυθμισμένων χρονίως πασχόντων (π.χ. καρδιοπαθείς) και στα παράγωγα αίματος, στις ινσουλίνες και στα εμβόλια.

Πάντως, οι γιατροί δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια του έτους γράφοντας φάρμακα με την εμπορική ονομασία.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι «ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στο μέτρο της δραστικής ουσίας» και προσθέτει ότι «ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελούν οι εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που αποφάσισε η κυβέρνηση».

» H διαχρονική προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αναίρεση του μέτρου της δραστικής ουσίας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή έδωσε ένα ισχυρό χαρτί στην κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

» Ωστόσο παρά το γεγονός ότι μία σημαντική εξέλιξη επετεύχθη δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ασθενής που δεν θα πάρει από το γιατρό του την θεραπεία που είναι η πλέον κατάλληλη γι αυτόν.

» Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος», επισημαίνει ο Σύλλογος

«Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και αναλογιζόμενος την τεράστια ευθύνη που φέρει για την προστασία της καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να συνταγογραφούν ως εξής: Εφόσον στις συνταγές απαλειφθεί το πεδίο «προτεινόμενη θεραπεία» ν αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρούν αναγκαίο για τον ασθενή τους με την εμπορική του ονομασία στο πεδίο « οδηγία». Προσθέτοντας ότι: «ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής». Δεν δεχόμαστε να υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024