Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας Γερμανός κάνει τη δουλειά 1,41 Ελλήνων

Ένας Γερμανός κάνει τη δουλειά 1,41 Ελλήνων

Για να είμαστε ακριβείς

Σύμφωνα με το CIA World Factbook η Γερμανία έχει ΑΕΠ 3.114 δις δολαρίων και η Ελλάδα 293,9 δις (για το έτος 2011). Με πληθυσμό 81,3 εκατομμύρια για τη Γερμανία και 10,8 εκατομμύρια για την Ελλάδα αυτό μας δίνει μια αναλογία 1 προς 1,41.

Το ΑΕΠ ως όρος περιλαμβάνει την αξία του συνόλου των αγαθών που παρήχθησαν σε μια οικονομία για διάστημα ενός έτους. Αφού λοιπόν οι Γερμανοί παράγουν κατά κεφαλή 40% παραπάνω από τους Έλληνες είναι λογικό να έχουν και μισθούς μεγαλύτερους κατά 40%.

Το ελληνικό ΑΕΠ βέβαια προβλέπεται να μειωθεί και άλλο οπότε η αναλογία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη σε βάρος μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βλέπω δύσκολο να φτάσουμε στο 1 προς 3 εκτός φυσικά αν γυρίσουμε στη δραχμή και μειωθεί η αξία των πάντων.

Θα μπορούσαμε βέβαια να υπολογίσουμε και με άλλους τρόπους τα νούμερα (π.χ. ενεργός πληθυσμός) ωστόσο θεωρώ πως η ανάλυση αυτή είναι επαρκής για να αποκτήσουμε μια αίσθηση της παραγωγικότητας κάθε χώρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια πηγή το 20% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι πλέον αλλοδαποί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως παράγουν το 20% του πλούτου μας αφού οι εργασίες τους είναι συνήθως πολύ χαμηλόμισθες. Σε κάθε περίπτωση όμως ας θυμόμαστε πως σημαντικό μέρους της ελληνικής παραγωγής γίνεται πλέον από μη ελληνικά χέρια.

Γιώργος Στ. Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024