Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η προωρότητα, η πιο συχνή αιτία θανάτου των παιδιών

Η προωρότητα, η πιο συχνή αιτία θανάτου των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εορτάστηκε φέτος για δεύτερη φορά το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, για να μας υπενθυμίσει ότι οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σήμερα. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας εορτάστηκε φέτος για δεύτερη φορά, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, για να μας υπενθυμίσει ότι οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σήμερα. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Ωστόσο, κατά μέσο όρο περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.

Δεκαπέντε εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

Η πλειονότητα των θανάτων νεογνών προκύπτουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό (πριν τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή από επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά οι πρόωροι τοκετοί είναι στην πραγματικότητα ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Δρ Μίκεϊ Τσιπρα, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF «τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και φάρμακα για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) – τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν – θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο.».

Σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα, κατά την περίοδο 1990-2010 υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% έως 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7%.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση – η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης», για τη μείωση της παγκόσμιας κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας σε 20 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2035, δραματικές μειώσεις θα πρέπει να γίνουν στη νεογνική θνησιμότητα.

Η UNICEF αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα και αντιμετωπίζει τους θανάτους πρόωρων βρεφών ως κύρια αιτία των νεογνικών θανάτων. Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από τρία τέταρτα, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών.

Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν στη μείωση των ποσοστών θνησιγένειας και στη βελτίωση της κατάστασης για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024