Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πνίγεται στο αίμα η Γάζα, αντιαεροπορικές σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Πνίγεται στο αίμα η Γάζα, αντιαεροπορικές σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Ισοπεδώνονται κτίρια και παιδιά ανασύρονται νεκρά από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει με κύμα αεροπορικών επιδρομών τη στρατιωτική επιχείρηση. Η πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη των βομβαρδισμών είναι η Κυριακή με τη Γάζα να «μετρά»21 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα παιδιά. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, καθώς αναχαιτίζονταν από τον «Σιδηρούν Θόλο» ρουκέτες της Χαμάς. Σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας. Στο πλευρό του Ισραήλ ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά επιχειρεί να «φρενάρει» χερσαία εισβολή. Φωτορεπορτάζ...

Ισοπεδώνονται κτίρια και παιδιά ανασύρονται νεκρά από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει με κύμα αεροπορικών επιδρομών τη στρατιωτική επιχείρηση που ενδέχεται να οδεύει προς χερσαία επέμβαση. Η πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη των βομβαρδισμών είναι η Κυριακή με τη Γάζα να «μετρά» 21 νεκρούς, εκ των οποίων εννέα παιδιά. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ, καθώς αναχαιτίζονταν από τον «Σιδηρούν Θόλο» ρουκέτες της Χαμάς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια στιγμή διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ, προσοχή σκληρό περιεχόμενο

Στο πλευρό του Ισραήλ δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζοντας σταθερά το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά επιχειρεί ταυτόχρονα να «φρενάρει» χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με όλες τις πλευρές στην περιοχή» για την αποκλιμάκωση της βίας και ότι οι επόμενες 36-48 ώρες είναι κρίσιμες για τη διπλωματία.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Παλαιστίνιους για ενότητα και για ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ζητώντας παράλληλα έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού σημειώνονται σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Μακελειό σε επιδρομή – Στους 67 συνολικά οι νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μπαράζ επιδρομών το απόγευμα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για κλιμάκωση των επιχειρήσεων διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μία ενδεχόμενη εισβολή στη Γάζα, και ο κίνδυνος απωλειών που συνεπάγεται, αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τον Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά επανεκλογής στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου σε συνεργασία με την ακροδεξιά του Άβινγκτορ Λίμπερμαν.

Είκοσι ένας Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής την Κυριακή, εκ των οποίων εννέα παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Ο συνολικός απολογισμός σε πέντε ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα φθάνει πλέον τους 67, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή είχε στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα στις πέντε ημέρες που διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Ανταποκριτές του BBC μετέφεραν εικόνες χάους από το σημείο της επίθεσης, με ανθρώπους να σκάβουν στα ερείπια αναζητώντας εναγωνίως επιζώντες. Χαοτικές σκηνές επικράτησαν και στο νοσοκομείο της Σίφα όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

Στόχος της επιδρομής ήταν ο αξιωματούχος της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού· εννέα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων παιδιών. «Η σφαγή της οικογένειας Νταλού δεν θα περάσει χωρίς τιμωρία» διακήρυξαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Συνολικά επτά κατοικίες που ανήκουν σε αξιωματούχους της Χαμάς βομβαρδίστηκαν την Κυριακή στη Γάζα. Για «χειρουργικά χτυπήματα» σε μέλη της Χαμάς μιλά

Σε άλλες επιδρομές την Κυριακή σκοτώθηκε ένα άτομο στην Σετζαΐγια, μια γειτονιά στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, και δύο στην Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της.

Το πρωί είχαν χτυπηθεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς δύο κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ο ένας να υποστεί ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Στα κτίρια στεγάζονται το τηλεοπτικό δίκτυο al-Quds TV της Χαμάς, καθώς και το Sky News και το ITN. Μέχρι πέρυσι στεγάζονταν και τα γραφεία του BBC.

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ. Το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Την ευθύνη για την επίθεση με στόχο το Τελ Αβίβ, τη δεύτερη εντός της ημέρας, ανέλαβε η Χαμάς. Στην επίθεση που είχε σημειωθεί νωρίτερα ένα άτομο τραυματίστηκε από τα συντρίμμια ρουκέτας που αναχαιτίστηκε νότια του Τελ Αβίβ.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκαν 120 επιδρομές στη Γάζα, ενώ εκτοξεύτηκαν στην ισραηλινή επικράτεια 55 ρουκέτες -οι 36 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο», το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Το βράδυ της Κυριακής έκρηξη ακούστηκε στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε από ρουκέτα, ούτε και υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Η Εϊλάτ είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός τους χειμερινούς μήνες.

Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εξαπολύσει ρουκέτες στην Εϊλάτ, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριό τους την έρημο του Σινά στην Αίγυπτο. Η πόλη βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς των ρουκετών που έχει στην κατοχή της η Χαμάς ή άλλοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η διπλωματία αναζητά εκεχειρία

Διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι -ο οποίος δηλώνει πως «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις» ότι μία συμφωνία ανακωχής θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος έχει φθάσει στο Κάιρο για συνομιλίες, εξέλιξη την οποία δεν σχολιάζει επισήμως η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει σταθερά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά επιχειρεί ταυτόχρονα να «φρενάρει» μία χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» δήλωσε ο Ομπάμα την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊλάνδη, σημείωσε όμως πως θα ήταν «προτιμητέο» να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται με όλες τις πλευρές στην περιοχή» για την αποκλιμάκωση της βίας και στις επόμενες 36 με 48 ώρες θα διαφανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δήλωνε την ίδια στιγμή από το Τελ Αβίβ πως ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή και δεν είναι ποτέ μια λύση. «Είναι επείγον να μεσολαβήσουμε. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: επείγον και εκεχειρία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Τελ Αβίβ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Συνομιλώντας με τον Λοράν Φαμπιούς ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβινγκτορ Λίμπερμαν επισήμανε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα σταματήσουν τα πυρά τους.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί και αντιπροσωπεία Αράβων υπουργών Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί τη Γάζα την Τρίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προ τους Παλαιστινίους.

Ο Μαχμούντ Αμπάς την ίδια στιγμή απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Παλαιστίνιους για ενότητα και για ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. «Καλώ τον παλαιστινιακό λαό να εντείνει τις ειρηνικές διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα» δήλωσε ο Αμπάς την Κυριακή. Παράλληλα, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σε συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ.

* Ο τελευταίος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερα χρόνια πριν, κόστισε τη ζωή 1.400 Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων. Δεκατρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη σύρραξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024