Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tρεις συλλήψεις για τον προπηλακισμό του Γερμανού πρόξενου

Tρεις συλλήψεις για τον προπηλακισμό του Γερμανού πρόξενου

Τρία άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το περιστατικό προπηλακισμού του Γερμανού πρόξενου, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Την Πέμπτη εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις Φούχτελ, εισέβαλαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία.

Τρία άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το περιστατικό προπηλακισμού του Γερμανού πρόξενου, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Πρόκειται για δύο δημοτικούς υπαλλήλους, 43 και 39 ετών, και ένα 53χρονο εκπαιδευτικό. Η ταυτοποίησή τους έγινε με βάση την αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για τα αδικήματα τής παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης λόγω και έργω εξύβρισης και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Οι τρεις πρόκειται να οδηγηθούν το πρωί του Σαββάτου στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Ο συνήγορος του εκπαιδευτικού κατήγγειλε ότι η σύλληψη του εντολέα του έγινε έξω από το σχολείο όπου διδάσκει, μπροστά στα μάτια των μαθητών του.

Προηγουμένως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης είχε διατάξει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν, στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, οι «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου σε βάρος του Γερμανού διπλωμάτη.

Αργά το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν συνάδελφοί τους, έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους συμπαρασταθούν αλλά και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις συλλήψεις τους.

Την Πέμπτη εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις Φούχτελ, εισέβαλαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία.

Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό με δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς οι διαδηλωτές έτρεχαν από περίπτερο σε περίπτερο προκειμένου να βρουν το κτίριο 8 στο οποίο λαμβάνει χώρα η συνέλευση.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να φτάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» όπου πραγματοποιείται η συνέλευση και επιχείρησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Συμπλοκές σημειώθηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν στους αστυνομικούς: «Είστε κι εσείς Έλληνες».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που επισήμανε ότι «η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης» και διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Αντιδράσεις

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε «τις συλλήψεις των συναδέλφων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» και κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει, προκειμένου να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες «και να σταματήσει η αστήρικτη και απαράδεκτη δρομολόγηση της ποινικοποίησης».

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη στις διευκρινιστικές δηλώσεις τόσο του κ. Φούχτελ, όσο και του Γερμανού προξένου, που ακολούθησαν το επίμαχο «3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν 1.000 εργαζόμενοι», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αυτές οι καθαρές θέσεις και των δύο δείχνουν αναμφισβήτητα ότι αναγνωρίζουν το λάθος τους και δικαιολογούν την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, που έστω και με υπερβολική συμπεριφορά, αρνήθηκαν, δικαίως κατηγορίες και αδικίες σε βάρος του εργαζόμενου λαού μας».

Την άμεση απελευθέρωση των τριών συλληφθέντων ζήτησε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι αναμένονται τουλάχιστον άλλες δύο ακόμη συλλήψεις. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο τής «τακτικής καταστολής και ποινικοποίησης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδίκασε «τις προκλητικές συλλήψεις» και απαίτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους και την παύση κάθε δίωξης εις βάρος τους». «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να αντιμετωπίζει με ακραία καταστολή το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ανέφερε: «O ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πιστά τη γραμμή Παναγούλη. Είναι αδιανόητο με τη σημερινή του ανακοίνωση να καλύπτει τους τραμπουκισμούς εναντίον του Γερμανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για ‘προκλητικές συλλήψεις’ όσων πρωταγωνίστησαν. Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμα φορά, έπεσαν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024