Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Ισπανία, 13χρονος τραυματίας από αστυνομική βία

«Βράζει» η Ισπανία, 13χρονος τραυματίας από αστυνομική βία

Ογκωδέστατη αλλά και επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση των Ισπανών το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Μαδρίτης, ημέρα γενικής απεργίας κόντρα στη λιτότητα που απειλεί να εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα. Αίσθηση για την βίαιη καταστολή έκανε το μάλλον πρωτοφανές για τη χώρα περιστατικό που συνέβη στην καταλανική πόλη Ταραγόνα, όπου αστυνομικοί με γκλομπ χτύπησαν στο κεφάλι ένα 13χρονο αγόρι. Για πάνω από 800.000 συμμμετέχοντες στις διαδηλώσεις μιλούν οι, κατά κανόνα συντηρητικές, εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Φωτορεπορτάζ από τα επεισόδια.

Ογκωδέστατη αλλά και επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση των Ισπανών το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Μαδρίτης, ημέρα γενικής απεργίας κόντρα στη λιτότητα που απειλεί να εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα.


Η αστυνομία απάντησε με βία και πλαστικές σφαίρες σε διαδηλωτές, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου επίσης οι διαδηλωτές βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Αίσθηση για την βίαιη καταστολή έκανε το μάλλον πρωτοφανές για τη χώρα περιστατικό που συνέβη στην καταλανική πόλη Ταραγόνα, όπου αστυνομικοί με γκλομπ χτύπησαν στο κεφάλι ένα 13χρονο αγόρι.

Η φωτογραφία του τρομαγμένου αγοριού με τα αίματα στο πρόσωπο αλλά και το βίντεο από τον τραυματισμό του 13χρονου στην Ταραγόνα έχουν προκαλέσει –πολύ δικαίως κρίνοντας από τον όγκο των σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα (#14N)– κύμα οργής και αγανάκτησης…

Μεγάλη η συμμετοχή

Σύμφωνα με τις, κατά κανόνα μετριοπαθείς, εκτιμήσεις του ισπανικού υπουργείου Εσωτειρκών που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους.

«Σε όλη την Ισπανία, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 819.600 άνθρωποι» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου. Συνολικά 155 άνθρωποι συνελήφθησαν και 77 τραυματίσθηκαν, από τους οποίους οι 43 είναι αστυνομικοί, διευκρίνισε.

Οι τοπικές αρχές είχαν υπολογίσει τον αριθμό των διαδηλωτών στη Μαδρίτη σε 35.000 και τα συνδικάτα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο. Η El Pais, βασιζόμενη σε εικόνες της πορείας και μια εκτίμηση για την πυκνότητά της ανά τετραγωνικό μέτρο, υποστήριζε ότι συμμετείχαν 175.000 άνθρωποι.

Συγκριτικά μικρότερη ήταν η συμμετοχή στις υπόλοιπες χώρες: διαδηλωτές στην Αθήνα, σύμφωνα με την αστυνομία, μερικές χιλιάδες στην Ιταλία, στο Τορίνο, τη Ρώμη και το Μιλάνο, καθώς και στη Γαλλία, κυρίως στο Παρίσι.

Στην Πορτογαλία, η οποία έζησε όπως η Ισπανία μια γενική απεργία, η αστυνομία επιτέθηκε με γκλομπ μπροστά από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα, όπου διαδήλωναν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Στη Μαδρίτη, όπως και στη Βαρκελώνη, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν το βράδυ εναντίον ομάδων διαδηλωτών.

Για την Ισπανία, την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης που στραγγαλίζεται από ανεργία που φτάνει το 25% και αυξανόμενη φτώχεια, επρόκειτο για τη δεύτερη γενική απεργία μετά την άνοδο στην εξουσία της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024