Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντισυνταγματικές κατά τον Άρειο Πάγο οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών

Αντισυνταγματικές κατά τον Άρειο Πάγο οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών

Αντισυνταγματικές έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (από 19 έως 24%) που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση των δικαστών από το Μισθοδικείο που θα κληθεί στην πράξη να κρίνει τις προσφυγές που έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν οι δικαστές.

Αντισυνταγματικές έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (από 19 έως 24%) που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη.

Η απόφαση αυτή με την επίκληση του Συντάγματος (που επιφυλάσσει ειδική πρόβλεψη για τις αποδοχές των δικαστών και ισότητα με αυτές των βουλευτών) ανοίγει το δρόμο για τη μετέπειτα δικαίωσή τους από το Μισθοδικείο που θα κληθεί στην πράξη να κρίνει τις προσφυγές που έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν οι δικαστές.

Οι συνολικές περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελέων -δηλαδή αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαζί με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο- φτάνουν στο 38%.Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, επέρχονται μειώσεις της τάξης των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος μισθός να περιοριστεί στα 5.489 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Η Ολομέλεια συγκλήθηκε μετά από αίτημα 38 δικαστών προς την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου, το οποίο έγινε αμέσως δεκτό.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκαναν δεκτή την εισήγηση του αντιπροέδρου Βασίλη Λυκούδη, ο οποίος χαρακτήρισε «πρωτοφανή και επιλεκτική» τη μείωση των αποδοχών των συναδέλφων του.

Πρόσθεσε ότι «η μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, χωρίς να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη μείωση των αποδοχών των αντιστοίχων οργάνων των άλλων λειτουργιών και όλων λειτουργών και αξιωματούχων του Δημοσίου τομέα, αφού από τα μέχρι τούδε γνωστά στοιχεία δεν έχουν γίνει αντίστοιχες περικοπές, καταλύει την προσωπική ανεξαρτησία τους και με την έννοια αυτή κρίνεται ως αντισυνταγματική».

Δεδομένου δε, συνέχισε ο αντιπρόεδρος, ότι «ελάχιστα συμβάλει στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, αφού ο συνολικός αριθμός των δικαστικών λειτουργών είναι περίπου 4.000, εύλογα δημιουργείται η πεποίθηση ότι δεν εξυπηρετεί δημοσιολογικούς σκοπούς, αλλά αποβλέπει στην πλήρη ανατροπή του υνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτό είχε καθορισθεί από το κατά άρθρο 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στην υπαλληλοποίηση αυτών με την κατάλυση της προσωπικής τους ανεξαρτησίας».

Η Ολομέλεια, επικαλούμενη τα άρθρα 26 και 88 του Συντάγματος επισήμανε ότι «λόγω της ισοτιμίας της δικαστικής λειτουργίας με τις δύο άλλες (νομοθετική και εκτελεστική) επιτάσσεται η χορήγηση αποδοχών όχι κατώτερων από τις αποδοχές των αντίστοιχων οργάνων των άλλων λειτουργιών, και πάντως σε επίπεδο ανώτερο έναντι όχι απλώς των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά έναντι όλων των άλλων λειτουργών και αξιωματούχων του δημοσίου τομέα, ανεξαρτήτως της νομικής σχέσεώς τους προς το Δημόσιο ή της νομικής μορφής της υπηρεσίας τους ως διοικητικής, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, Ανωνύμου Εταιρείας, δημοσίας επιχειρήσεως κ.λπ.».

Κατά συνέπεια υπογραμμίζουν οι δικαστές «κάθε μείωση του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών συνιστά και θεσμική μείωση με την έννοια κάμψης της αρχής της προσωπικής ανεξαρτησίας τους».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι δικαστές, «ουδεμία μείωση των αποδοχών αυτών είναι επιτρεπτή όταν η έκταση αυτής θέτει σε κίνδυνο την προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών με τη στέρηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων που τους εξασφαλίζουν, αφενός αξιοπρεπή διαβίωση και αφετέρου τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση του λειτουργήματος τους».

Στο Μισθοδικείο οι δικαστικοί

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματική η μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, δήλωσε ότι οι συνάδελφοί της θα προσφύγουν «στο Μισθοδικείο, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτού του είδους τις περικοπές».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Οι νέες περικοπές στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση του δικαστή αλλά την ίδια ώρα πλήττουν και την ανεξαρτησία του. Το άρθρο 88 προστατεύει το μισθολόγιο του δικαστή. Του εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, το οποίο με τις νέες περικοπές δεν τους το εξασφαλίζει. Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική, αλλά θα έπρεπε, σε μία κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να λαμβάνεται υπόψη. Μπορεί σήμερα αυτή η γνωμοδότηση να είναι χωρίς αντικείμενο, στο μέλλον όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024