Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο (θηλυκός) Δαβίδ κερδίζει τον Γολιάθ στις εκλογές της Χιλής

Όταν ο (θηλυκός) Δαβίδ κερδίζει τον Γολιάθ στις εκλογές της Χιλής

Πρωτοφανής ήταν η ήττα των κεντροδεξιών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της Χιλής, ήττα που μεταφράστηκε σε προσωπική πολιτική απώλεια για τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.     Γυναίκες υποψήφιοι της κεντροαριστεράς -μεταξύ αυτών και εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε- κέρδισαν βετεράνους πολιτικούς με δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ουσία όμως είναι διαφορετική: κέρδισαν όχι απλά εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια στις πολιτικές του προέδρου, αλλά γιατί εφάρμοσαν ένα διαφορετικό μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας.

Πρωτοφανής ήταν η ήττα των κεντροδεξιών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της Χιλής, ήττα που μεταφράστηκε σε προσωπική πολιτική απώλεια για τον δεξιό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Γυναίκες υποψήφιοι της κεντροαριστεράς -μεταξύ αυτών και εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε- κέρδισαν βετεράνους πολιτικούς με δεκαετίες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ουσία όμως είναι διαφορετική: κέρδισαν όχι απλά εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια στην πολιτική του προέδρου, αλλά γιατί εφάρμοσαν ένα διαφορετικό μοντέλο προεκλογικής εκστρατείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μάγια Φερνάντες- εγγονή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, η οποία γκρέμισε τον επί 16 χρόνια δεξιό δήμαρχο της πόλης Νουνιόα.

Παρά την κουβανική της προφορά που δεν «ταίριαζε» και πολύ με την αντίστοιχη χιλιανή, έγινε ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους, μιλώντας απλά και ανοιχτά για τα προβλήματα της πόλης και τις πιθανές λύσεις.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Καρολίνα Τοά, η οποία κέρδισε τον βετεράνο δήμαρχο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Η ίδια υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση της προηγούμενης προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

Κυριολεκτικά όργωσε την πόλη: Γύρισε πόρτα-πόρτα τις περισσότερες γειτονιές, ρωτώντας τους πολίτες τι ακριβώς θέλουν να αλλάξει.

Μια ακόμα περίπτωση ήταν η Χοσέφα Εράσουρις, η οποία κέρδισε τον δεξιό δήμαρχο της πόλης Προβιδένσια, Κριστιάν Λαμπέ.

Μάλιστα ο ηττημένος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται καν να χαιρετήσει τη νέα δήμαρχο. Στην ιστορία θα μείνει πλέον η φράση του: «αν στην εκλογική διαδικασία πλήρωσα το παρελθόν μου, δηλαδή τη στήριξη στο καθεστώς Πινοτσέτ, για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή.»

Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν ότι τα πράγματα άλλαξαν σε αυτές τις εκλογές και για έναν ακόμα λόγο: επειδή ο νέος νόμος κατήργησε το υποχρεωτικό της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα η αποχή να εκτοξευθεί στο 57%. Η κάλπη όμως μίλησε.

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος Πινιέρα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Χιλή. Από την αρχή σχεδόν της θητείας του βρίσκεται αντιμέτωπος με φοιτητές, μαθητές και δασκάλους, οι οποίοι ζητούν δωρεάν παιδεία.

Οι διαδηλώσεις μάλιστα στην πρωτεύουσα είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και ένας νεαρός μαθητής.

Οι προεδρικές εκλογές στη Χιλή θα γίνουν το 2013 και ήδη αρκετοί δίνουν πολλές πιθανότητες στην κεντροαριστερά να επιστρέψει στην εξουσία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024