Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός των προσεχών ημέρων τα αρμόδια υπουργεία θα αποστείλουν τις ρυθμίσεις στην γραμματεία της κυβέρνησης που θα ενοποιήσει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα (ή το νωρίτερο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας) και ο «λογαριασμός» για το νέο έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 9,5 δισ. ευρώ περίπου, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και φοροαπαλλαγές, καθώς και αυξήσειος φόρων.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο μέτρων, που μάλλον θα έχει τη μορφή ενός άρθρου μαζί με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι θα κατατεθεί αργότερα από τον προϋπολογισμό, αν και δεν αποκλείται να κατατεθούν ταυτόχρονα.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Eurogroup της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να μπουν τα ποσά στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, το μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει κλείσει. Με δεδομένο το όχι της τρόικας σε περαιτέρω αλλαγές, ιδιαίτερα στα θέματα που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Φώτη Κουβέλη εντός της ημέρας, προκειμένου να πάρει την τελική του θέση.

«Δεν ξέρω αν θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση, αρκεί αυτή να γίνει σε υψηλό επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει την περαίτερω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τόνισε ακόμα ότι αν τεθεί θέμα στήριξης της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά θα την στηρίξει.

«Δεν θέλουμε να ψηφίσουμε τα εργασιακά» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.

Ωστόσο, έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό, λέγοντας: «Τα εργασιακά έχουν πέντε πλευρές. Αν πάρει πίσω τις τέσσερις, εντάξει, εδώ δεν κάνουμε πεισματάκια, ούτε εμείς, ούτε οι απέναντι. Επί της ουσίας, μιλάμε.»

Στην ερώτηση αν θα κινδυνέψει η κυβέρνηση με διάλυση αν έλθουν όλα τα μέτρα με ένα άρθρο είπε: «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνεση και ο συλλογικός νους να βρεθεί κάποια λύση. Εμείς, ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε τη συνοχή της κυβέρνησης και να μην υπάρξει πολιτική και κυβερνητική κρίση.»

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει σειρά επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Αρκετά στελέχη του κόμματος αντιδρούν για τα μέτρα, δίνοντας έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο επίδομα γάμου.

‘Ηδη, η πρώτη παρεξήγηση με τον Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας