Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Απάτη και διαφθορά δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ

«Απάτη και διαφθορά δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ

Την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Ανγκελα Μέρκελ, το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η ίδια τόνισε ότι κατανοεί την οργή που υπάρχει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν η ευθύνη ανήκει στο εσωτερικό της χώρας και από το εσωτερικό της χώρας θα διορθωθούν. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη ότι μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων υπάρχει εκείνο της διαφθοράς.

Την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Ανγκελα Μέρκελ, το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η ίδια τόνισε ότι κατανοεί την οργή που υπάρχει στην Ελλάδα, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν η ευθύνη ανήκει στο εσωτερικό της χώρας και από το εσωτερικό της χώρας θα διορθωθούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμη ότι μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων υπάρχει εκείνο της διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Η ύφεση στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργό ρυθμό. Επιπλέον είναι και το θέμα της διαφθοράς. Μπορώ να καταλάβω την οργή των Ελλήνων και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από το εσωτερικό της χώρας και μόνο από εκεί μπορούν να λυθούν».

Η καγκελάριος τόνισε, ότι έχει μεγάλη «κατανόηση» για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αντιδρά αγανακτισμένη στα μέτρα λιτότητας. Ένας από τους λόγους γι αυτό, είπε, είναι ότι οι εύποροι Έλληνες δεν συνεισφέρουν, ως θα όφειλαν, στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Και υπό αυτό το πρίσμα, πρόσθεσε, είναι ανθρώπινα επίσης κατανοητό, ότι πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν, ότι πολλά από τα προβλήματά τους έχουν δημιουργηθεί κατευθείαν «στο σπίτι τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λυθούν επίσης στο σπίτι τους». Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, τη διέκοψαν στο σημείο αυτό με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Αλλά αυτό, συνέχισε, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι εκείνη που βίωσε η ίδια στην Αθήνα: «τη σοβαρή βούληση της κυβέρνησης και πολλών Ελλήνων για αλλαγή. Την απόφαση να κάνουν τα μαθήματά τους και να τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον – ώστε να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν οδηγήσουν στην ευρωζώνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επιμένοντας όμως ότι το Βερολίνο περιμένει τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσεις τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.

«Επιθυμώ να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε. «Αυτή είναι η στάση μου ενόψει της έκθεσης της τρόικας, που δεν θέλω προκαταβολικά να κρίνω». Με την έκδοση της έκθεσης, πρόσθεσε, θα σημάνει και η στιγμή των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Την όποια απόφαση για αυτό θα την πάρουμε εδώ, και πουθενά αλλού» είπε, προκαλώντας νέα χειροκροτήματα των βουλευτών της παράταξής της.

Αντιδράσεις από SPD και Die Linke

«Φαρισαία, υποκρίτρια» ήταν η αντίδραση πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Την απόδειξη για αυτό ανέλαβε να τη δώσει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, κατηγόρησε την κ.Μέρκελ για ψυχολογική τρομοκρατία κατά της Ελλάδας. «Δεν κάνατε τίποτα για να σταματήσετε τους κομματικούς σας φίλους, όπως τον βαυαρό υπουργό οικονομικών Μάρκους Σέντερ, που διασύρουν τη χώρα και ζητούν την εκπαραθύρωσή της από την ευρωζώνη» είπε.

Ακόμα σκληρότερη ήταν η κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αριστερά (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, λόγω της τρόικας, στο χώμα. Και η μόνη παράκληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι λίγο περισσότερος χρόνος. Αλλά ούτε και σε αυτό δείχνετε την απαραίτητη μεγαλοθυμία» είπε.

Ο κ.Γκίζι εντόπισε δυο λόγους για το ξαφνικό «ναι» της κ.Μέρκελ στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Ο πρώτος είναι οι τεράστιες διαμαρτυρίες, στην Ελλάδα και αλλού. Αυτές είναι που σας αναγκάζουν να αλλάξετε ρώτα» είπε. «Και ο δεύτερος, η απειλή της κινέζικης κυβέρνησης, ότι αν αφήσετε την Ελλάδα να πέσει, θα ρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στην αγορά. Αυτό θα προκαλούσε σεισμό στο ευρώ και την Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024