Αρνείται την ενοχή του ο Κάρατζιτς, υποστηρίζει ότι προσπαθούσε να αποφευχθεί ο πόλεμος
Υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά θα έπρεπε να επαινείται για το ότι έγιναν τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλεμος» ξεκίνησε την υπεράσπισή του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Πέτυχα στο να μειώσω τα βάσανα για όλους τους αμάχους» είπε ο Κάρατζιτς, που σκοπεύει να εξετάσει ο ίδιος τους μάρτυρες στη δίκη.
Υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά θα έπρεπε να επαινείται «για το ότι έγιναν τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλεμος» ξεκίνησε την υπεράσπισή του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης την Τρίτη, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Κάρατζιτς είναι ένας εκ των τριών Σέρβων ηγετών που οδηγήθηκαν στη Χάγη για τον αιματηρό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας -η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς ξεκίνησε φέτος ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006 χωρίς να ολοκληρωθεί η δίκη του.
Η εισαγγελία επιρρίπτει στον Κάρατζιτς ευθύνη κυρίως για τους βομβαρδισμούς στο Σαράγεβο αλλά και κεντρικό ρόλο στην σφάγη της Σρεμπρένιτσα.
«Αντί να κατηγορούμαι, θα έπρεπε να επαινούμαι για όλα τα καλά που έχω κάνει» είπε την Τρίτη στο Δικαστήριο ο Κάρατζιτς, αρνούμενος την ενοχή του. «Έκανα κάθε τι ανθρωπίνως δυνατόν να αποφευχθεί ο πόλεμος και πέτυχα στο να μειώσω τα βάσανα για όλους τους αμάχους» είπε.
«Προχώρησα αρκετές φορές σε μονομερή κατάπαυση πυρός και σταμάτησα πολλές φορές τον στρατό μας ενώ ήταν κοντά στη νίκη» υποστήριξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι δηλώσεις του Ρονάλντο μετά τον αποκλεισμό: «Η Πορτογαλία πριν από μένα δεν είχε τίτλο – Το Euro αξίζει όσο ένα Μουντιάλ»
- Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία: Ανησυχία για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό από την Κίνα
- Ρόδος: Συνελήφθη 47χρονος για ενδοοικογενειακή βία – Ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του σε βενζινάδικο
- Τι έκανε ο Μοντέρο με τη Δομινικανή Δημοκρατία λίγο πριν τον Ολυμπιακό (vids)
- Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επενδύοντας στη νέα εικόνα της πρωτεύουσας και στο μέλλον της αστικής διαμονής
- Πυροπροστασία περιοχών με βιομηχανικούς χώρους: Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και ελάχιστος έλεγχος
- «Θα είναι η πιο αιματηρή ταινία μου» – Στο επόμενο έργο του Ντάριο Αρτζέντο πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ
- Σπουδές για τον κόσμο που έρχεται: Computer Science και Data Science στο UNIC Athens
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442