Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με την εμπλοκή να παραμένει στα εργασιακά, αναχωρεί η τρόικα από την Αθήνα

Με την εμπλοκή να παραμένει στα εργασιακά, αναχωρεί η τρόικα από την Αθήνα

Η τρόικα αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, επιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή στις αξιώσεις της για κατάργηση των τριετιών και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, προκαλώντας εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της -τρίτης την ίδια ημέρα- συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η τρόικα αναχωρεί την Τετάρτη από την Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, επιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή στις αξιώσεις της για κατάργηση των τριετιών και δραστική περικοπή των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, προκαλώντας εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της -τρίτης την ίδια ημέρα- συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Θα έχουμε συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα. Προσεγγίζουμε το θέμα με ρεαλισμό και όχι ιδεοληψία» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της τρόικας. «Αύριο (Τετάρτη) θα ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο διαπραγματεύσεις της τρόικας συνεχίζονται αυτήν την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Νωρίτερα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν δηλώσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν θα γίνουν δεκτές περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά.

Οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας, και η ΔΗΜΑΡ «κατηγορηματικά αποκρούει και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα», προειδοποίησε οΦώτης Κουβέλης.

Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασε και οΕυάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, με τα μέτρα που ελήφθησαν, φτάσαμε στο «ακραίο σημείο» για τα εργασιακά και περαιτέρω παρεμβάσεις δεν βοηθούν σε τίποτα. «Είναι λάθος η εμμονή της τρόικας στο σημείο αυτό» πρόσθεσε.

Διάσταση απόψεων

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξήλθε από τη Βουλή, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών, όπου αργότερα κατέφθασε η τρόικα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να συγκλίνουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Λόγο μετά τις 7:30 αναχώρησαν από τη Βουλή για το υπουργείο Οικονομικών και οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας για το νέο γύρο συνομιλιών με τους επικεφαλής της τρόικας. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εντολή των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάρει τη δόση μέσα στο Νοέμβριο.

Είχε προηγηθεί εικόνα εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και την τρόικα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αμετακίνητη στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών και τουλάχιστον δύο φορές ο κ. Τόμσεν εξήλθε της σύσκεψης για να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Ταμείο, ενώ στις 13:00 μετά το μεσημέρι η διαπραγμάτευση διεκόπη καθώς ο κ. Τόμσεν ζήτησε να επικοινωνήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα.

Η συνάντηση των δύο πλευρών ξεκίνησε και πάλι στις 15:00, ενώ πολλές φορές υπήρξε ένταση.

Τα σημεία τριβής

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το απόγευμα, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών που αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024