Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στενεύει ο κλοιός των κυρώσεων κατά του Ιράν από την ΕΕ

Στενεύει ο κλοιός των κυρώσεων κατά του Ιράν από την ΕΕ

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κυρίως όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκοντας να πιέσει την Τεχεράνη για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρία χρόνια. Κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επικύρωσαν τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στις ήδη εφαρμοζόμενες κυρώσεις, δηλαδή στο πετρελαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τον Ιούλιο.

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, κυρίως όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκοντας να πιέσει την Τεχεράνη για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρία χρόνια.

Κατά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επικύρωσαν τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στις ήδη εφαρμοζόμενες κυρώσεις, δηλαδή στο πετρελαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται πλέον οι συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών ενώ ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας. Εξαιρέσεις θα γίνονται κατά περίπτωση, για την αποστολή χρημάτων από ιδιώτες ή για ανθρωπιστικούς λόγους, για αγορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τα ονόματα εκείνων τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν παγώσει και απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, προστέθηκαν ένας Ιρανός υπουργός και 34 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία δεν θα μπορούν στο εξής να παραδίδουν δεξαμενόπλοια στο Ιράν ενώ θα απαγορευτεί και η εξαγωγή υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό ή το βαλλιστικό ιρανικό πρόγραμμα, όπως γραφίτης ή αλουμίνιο.

Σε επόμενο στάδιο θα επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης αλλά και στον πυρηνικό τομέα της χώρας, εξήγησε ακόμη Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι 27 αποφάσισαν επίσης να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου, μια συμβολική κίνηση αφού δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και ευρωπαϊκών χωρών για παράδοση φυσικού αερίου.

«Το Ιράν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», εξήγησαν οι υπουργοί αλλά επισήμαναν κιόλας ότι «το ιρανικό καθεστώς μπορεί να ενεργήσει υπεύθυνα και να τερματίσει τις κυρώσεις» επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προειδοποίησαν, είναι αποφασισμένοι «να εντείνουν τις πιέσεις σε στενή συνεργασία» με τους διεθνείς εταίρους των Βρυξελλών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία είναι και ειδική απεσταλμένη των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημείωσε ότι η ίδια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι οι πιέσεις στην Τεχεράνη θα την πείσουν να κάνει υποχωρήσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν πολύ γρήγορα

Παραταύτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σημείωσε ότι στο Ιράν «αρχίζουν να διαφαίνονται οι συνέπειες των κυρώσεων», γεγονός που δείχνει ότι «είναι δυνατή μια πολιτική λύση» στο πρόβλημα.

* Τις κυρώσεις χαιρέτησε ο Λευκός Οίκος που υπενθύμισε ότι για τον πρόεδρο Ομπάμα ήταν βασική προτεραιότητα το να αγνιστεί με άλλες χώρες για την απομόνωση του Ιράν ώστε να σταματήσει το Ιράν να εργάζεται για την απόκτηση ατομικής βόμβας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024