Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβες διασποράς χρησιμοποιήθηκαν (και πάλι) στη Συρία καταγγέλλει η HRW

Βόμβες διασποράς χρησιμοποιήθηκαν (και πάλι) στη Συρία καταγγέλλει η HRW

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα βόμβες
διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές καταγγέλλει η Human Rights Watch καταδεικνύοντας την αγριότητα του εμφυλίου που συνεχίζεται ανεξέλεγκτος από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα βόμβες
διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές καταγγέλλει η Human Rights Watch καταδεικνύοντας την αγριότητα του εμφυλίου που συνεχίζεται ανεξέλεγκτος από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Πολλές από τις βόμβες ρίχτηκαν από αεροπλάνα και ελικόπτερα κοντά στον κεντρικό βορειοανατολικό αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από τη βορειοδυτική πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν την Μααράτ αλ-Νουμάν που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ την περασμένη εβδομάδα και έκοψαν την πρόσβαση από την πρωτεύουσα Δαμασκό προς το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν έκτοτε να ανακαταλάβουν την περιοχή.

Η οργάνωση κατήγγειλε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ότι η Συρία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από τις περισσότερες χώρες. Οι πόλεις όπου χρησιμοποιήθηκαν είναι, μεταξύ άλλων, η Μααράτ, η Ταμανέα, η Ταφτανάζ και η αλ Ταχ. Βόμβες διασποράς ρίχτηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές, όπως τη Χομς, το Χαλέπι και την Λατάκεια καθώς και κοντά στη Δαμασκό,
επισημαίνει ακόμη η HRW.

Μια από αυτές, η οποία έπληξε την Ταμανέα, απελευθέρωσε μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή ανάμεσα σε δύο σχολεία, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκου. Κάποιο παίρνουν στα σπίτια τους τα βομβίδια που δεν έχουν εκραγεί σαν αναμνηστικό, μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια καθώς αυτά μπορεί να εκραγούν με το παραμικρό.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτών των εκρηκτικών προήλθαν από βίντεο τα οποία ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Ερευνητές της Human Rights Watch ανέφεραν ότι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων με κατοίκους δύο πόλεων.

Η οργάνωση προσθέτει ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για θύματα όπως επίσης και το ότι οι βόμβες ήταν ρωσικής κατασκευής, αλλά δεν είναι γνωστό με ποιόν τρόπο και πότε περιήλθαν στην κατοχή της Συρίας. Παρά τον εμφύλιο οι σχέσεις Ρωσίας και Συρίας παραμένουν καλές και η συνεργασία τους σε στρατιωτικά ζητήματα στενή.

Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα απελευθερώνοντας δεκάδες μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή μεγέθους όσο ένα γήπεδο. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους με βάση διεθνή συνθήκη που έγινε νόμος το 2010, τον οποίο ωστόσο η Συρία δεν υπέγραψε ποτέ.

Επί του εδάφους οι μάχες συνεχίζονται με τους αντάρτες να καταγάγουν σημαντικές επιτυχίες έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο κατέρριψαν πολεμικό αεροσκάφος μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Χαλέπι, μία από τις μεγαλύτερες εστίες συγκρούσεων στη χώρα. Σε άλλα περιστατικά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ την Κυριακή κατά λεωφορείου που μετέφερε εργάτες στη Χομς σκοτώνοντας τέσσερις ενώ στη Δαμασκό άνδρας οδήγησε τα ξημερώματα αυτοκίνητο με εκρηκτικά μέσα σε καφενείο χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024