Η κοινή έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ευρωζώνη επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρά σε κοινό δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρέους, καθώς και να δημιουργήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίζονται οικονομικά προβλήματα σε μεμονωμένες χώρες, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρά σε κοινό δανεισμό βραχυπρόθεσμου χρέους, καθώς και να δημιουργήσει ξεχωριστό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίζονται οικονομικά προβλήματα σε μεμονωμένες χώρες, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Στην έκθεση, αξιωματούχοι αναφέρουν:
«Μακροπρόθεσμα, υπάρχει η ανάγκη να εξεταστεί […] η σταδιακή ανάπτυξη δημοσιονομικού εργαλείου για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
«Μια από τις λειτουργίες ενός νέου τέτοιου οργάνου, θα ήταν να διευκολύνεται η προσαρμογή από σοκ που προκαλούν συγκεκριμένες χώρες, απορροφώντας τα, σε κάποιο βαθμό, σε κεντρικό επίπεδο», αναφέρει στην έκθεση που προετοιμάστηκε από το επιτελείο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Στην έκθεση, που θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο, επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί «η συλλογικοποίηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων εργαλείων κρατικής χρηματοδότησης, για παράδειγμα εντόκων γραμματίων, σε περιορισμένη έκταση και υπό όρους».
Η έκθεση προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ: Ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις – Νέα ευκαιρία για περίπου 1,5 εκατ. οφειλέτες
- «Απογειώνονται» οι καθυστερήσεις στις πτήσεις
- Νησιά και λειψυδρία – Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει
- Η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε τον μεγαλύτερο αντίπαλό της: την κοινωνία
- Τα ψέματα δημιουργούν πρόβλημα ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό
- Ο Βιν Ντίζελ μοιράζεται στιγμιότυπα από τα παρασκήνια της ταινίας «Fast Forever»
- Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ δεν ξεχνά ότι δεν τον βοήθησαν με το Ιράν – Και θα το καταστήσει σαφές
- Στεγαστική κρίση: «Βουτιά» στις βαθύτερες αιτίες της – Από το δικαίωμα στην κατοικία στην επισφάλεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442