Η λυκοπένη προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα αυξημένα επίπεδα λυκοπένης στο οργανισμό των ανδρών σχετίζονται με μειωμένο κατά 55% κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Η χημική ουσία λυκοπένη περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, όπως ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι και παπάγια, στα οποία χαρίζει το κοκκινωπό χρώμα τους. Η ντομάτα είναι αυτή που περιέχει την υψηλότερη αναλογία λυκοπένης, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από πιθανές βλάβες.
Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής τον Δρ Τζούνι Κάρπι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.031 άνδρες 45-63 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια. Εξήντα επτά συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Το δείγμα είχε χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της λυκοπένης στο αίμα. Από την ομάδα των 258 ανδρών με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης, 25 απεβίωσαν εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από τα 259 άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό απεβίωσαν 11.
Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο της λυκοπένης στον οργανισμό και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ίσχυε ασχέτως την ηλικίας του ατόμου και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης κ.α.
«Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση, οι άνθρωποι να καταναλώνουν πάνω από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως», υπογραμμίζει ο Δρ Κάρπι.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η λυκοπένη μειώνει την ικανότητα της LDL χοληστερόλης («κακής») να δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η λυκοπένη έχει και άλλες ιδιότητες, καθώς εμποδίζει την παραγωγή χοληστερόλης και αναστέλλει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Πάντως, η μελέτη διαπιστώνει μεν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη λυκοπένη και τα εγκεφαλικά επεισόδια, χωρίς όμως να αποδεικνύει πως αν κανείς τρώει ντομάτες, μειώνει σίγουρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Σαλάχ αποκάλυψε τι είπε στους συμπαίκτες του πριν από την πρόκριση της Αιγύπτου
- Η Τέιλορ Σουίφτ και ο Τράβις Κέλσι είναι επισήμως παντρεμένοι
- Καύσωνες: Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος – Ακραία υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να πλήττουν την Ελλάδα
- Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να εκδοθούν – Η διαδικασία και το κόστος
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους Αμερικάνους να προστατεύσουν τη χώρα από την «κομμουνιστική απειλή»
- Από τη μέση του Ατλαντικού, στην… κορυφή του κόσμου: Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι η απόλυτη ποδοσφαιρική ιστορία του Μουντιάλ (vids, pics)

