
Η κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών βάσει κερδών και ιδίων κεφαλαίων
Ελάχιστες είναι οι κερδοφόρες χρηματιστηριακές επιχειρήσεις βάσει στοιχείων ισολογισμών, ενώ λίγες είναι και οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματιστηριακών επιχειρήσεων είναι κομβική καθώς από αυτή εξαρτάται η διασφάλιση των πελατών των επιχειρήσεων. Σήμερα το εποπτικό όριο των ελάχιστων ίδιων κεφαλαίων των χρηματιστηριακών εταιρειών […]
Ελάχιστες είναι οι κερδοφόρες χρηματιστηριακές επιχειρήσεις βάσει στοιχείων ισολογισμών, ενώ λίγες είναι και οι Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματιστηριακών επιχειρήσεων είναι κομβική καθώς από αυτή εξαρτάται η διασφάλιση των πελατών των επιχειρήσεων. Σήμερα το εποπτικό όριο των ελάχιστων ίδιων κεφαλαίων των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ.
Τη τελευταία τριετία η πτώση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πλήξει τη βιωσιμότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό πως το 2011 τα έσοδα 50 ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ και ΑΕΠΕΥ υποχώρησαν κατά 80% σε σχέση με το 2007, ενώ αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και φέτος. Είναι ενδεικτικό ότι στο 9μηνο του 2012 οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2011 είχαν διαμορφωθεί στα 18 δισ. ευρώ.
Από τη κατάταξη βάσει των προ φόρων κερδών το 2011 ελάχιστες χρηματιστηριακές εταιρείες «διασώθηκαν». Πρόκειται για τις Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. με προ φόρων κέρδη 4,17 εκατ. ευρώ, την Ν. Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. με προ φόρων κέρδη 163,3 χιλ. ευρώ, για την Capital Α.Ε.Π.Ε.Υ. με κέρδη 66,1 χιλ. ευρώ και την Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ. με προ φόρων κέρδη 5,4 χιλ. ευρώ. Όλες οι υπόλοιπες Α.Ε.Π.Ε.Υ. κατέγραψαν προ φόρων ζημίες το 2011.
Από τη κατάταξη βάσει των ιδίων κεφαλαίων τα μεγαλύτερα ίδια κεφάλαια διαθέτουν η Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. (National Securities) με 72,9 εκατ. ευρώ, η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια 72,7 εκατ. ευρώ, η Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια 34,6 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια 18,2 εκατ. ευρώ και η Ν. Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. με ίδια κεφάλαια 17,8 εκατ. ευρώ.
Όλες οι υπόλοιπες Α.Ε.Π.Ε.Υ. είχαν το 2011 ίδια κεφάλαια κάτω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ 7 είχαν ίδια κεφάλαια χαμηλότερα από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 1,5 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αττική: Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα σε ΑΤΜ και επαγγελματικό αυτοκίνητο
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442