«Δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού στη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ, ατύπως παρέλαβα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, και ατύπως παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο το ‘στικάκι’ με τη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διώτης.

«Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σσ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλου, μου παρέδωσε ένα ‘στικ’. Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο.

»Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών» υπογράμμισε ο κ. Διώτης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο το υλικό αυτό και τι έγινε από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο κ. Διώτης απάντησε:

«Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα.

»Το ‘στικάκι’ που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».

Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε έρευνα, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι δεν μπορούσε να το κάνει, επειδή το υλικό ήταν παράνομο.

«Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο» είπε.

Σε ερώτηση, τέλος, του βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, αν θα προχωρούσε σε έρευνα σε περίπτωση που του είχε ζητηθεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Διώτης απάντησε: «Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος να το χρησιμοποιήσω ως βάση έρευνας, θα το έκανα».

Νωρίτερα στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο Ιωάννης Καπελέρης.

«Κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα που μου έδωσε ατύπως και εμπιστευτικώς ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δέκα ονόματα, τέλος 2010 με αρχές 2011. Δεν έκανα έλεγχο της λίστας, αλλά έρευνα στο προφίλ τους. Τα αποτελέσματα τα παρέδωσα πίσω στον υπουργό» σημείωσε σχετικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ