Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Ρυθμίσεις με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιελήφθησαν οι διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, για την εκτέλεση αερομεταφορών με υδροπλάνα, καθώς και για την ίδρυση εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Ρυθμίσεις με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων δυνατότητα του επενδυτή να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης της επένδυσης, εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο υλοποίησής τους, δημιουργία κεντρικής Αρχής για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης (Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων), μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των επενδυτών, αντικατάσταση (υπό προϋποθέσεις) των αδειοδοτήσεων από υπεύθυνες δηλώσεις κ.ά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιελήφθησαν οι διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, για την εκτέλεση αερομεταφορών με υδροπλάνα, καθώς και για την ίδρυση εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο επενδυτικός νόμος εντάσσεται στη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τον ανταγωνισμό, τη λειτουργία της αγοράς.

Τα πάντα εξαρτώνται από την τρόικα

Τόνισε, ωστόσο, ότι πολλά από τα θέματα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Η συμφωνία είναι βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, χωρίς την ενίσχυση της ρευστότητας. Και ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα», είπε.

«Κάνουμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Μηταράκης.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τις οποίες παρουσίασε κ. Μηταράκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, τις χρήσεις γης, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τη θέσπιση των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

– Επίσης για τις στρατηγικές επενδύσεις θα υπάρχει η δυνατότητα «αυτοβεβαίωσης» (self assessment) με υπεύθυνες δηλώσεις αντί αδειοδότησης. Θα μπορεί να γίνεται, ωστόσο, εκ των υστέρων έλεγχος.

– Για επενδύσεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, κ.ά.).

– Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.

– Οι φοροαπαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην έναρξη λειτουργίας της επένδυσης εφόσον υπάρχει κερδοφορία.

– Οι ενδιάμεσοι και τελικοί έλεγχοι των επενδύσεων θα μπορούν να γίνονται (εφόσον το επιλέξει ο επενδυτής) από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

– Δημιουργείται η εταιρία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο» που θα αναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής, μετά από διαβούλευση με τους δημάρχους.

– Απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία υδατοδρομίων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς στα νησιά.

Νέες προτάσεις στο ΕΣΠΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο του κ. Χατζηδάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον 3.207 προτάσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτων» του ΕΣΠΑ 2007- 2013, μετά την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, τον Σεπτέμβριο, κατά 51,2 εκατ. ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι τροποποιήθηκε ο οδηγός του Προγράμματος, προκειμένου οι ενταγμένες επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την πρώτη δόση της αναλογούσας επιχορήγησης έχοντας υλοποιήσει μόνο το 25% του έργου τους -και όχι το 50% που αρχικά προβλεπόταν, επιταχύνοντας την απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος.

Με την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 3.207 επιπλέον προτάσεις, πέρα από τις 2.228 που έχουν ήδη ενταχθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024