Τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συζήτησαν -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- οι υπουργοί Γ.Στουρνάρας και Α.Μανιτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επισπευστεί η διαδικασία των καταργήσεων-συγχώνευσεων, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στην τρόικα, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι επί τάπητος βρέθηκαν και οι απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, αν και επισήμως ο ΥΠΟΙΚ το διαψεύδει, θέμα για το οποίο ο κ. Μανιτάκης εξακολουθεί να αντιδρά έντονα.

«Δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις προσωπικού» ήταν η επίσημη απάντηση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος εκτίμησε ότι η εξοικονόμηση δαπανών από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων δεν θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο εξελίσσεται σε φλέγον, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιδρά έντονα στην τροϊκανή και μνημονιακή απαίτηση για 15.000 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων φέτος.

Όπως αναφέρει και το Βήμα ο κ. Μανιτάκης θεωρεί το μέτρο αυτό «αμφίβολης πολιτικής αποτελεσματικότητας» εκτιμώντας ότι «θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση και θα τινάξει στον αέρα κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Στην προσπάθειά του, άλλωστε, να αντικρούσει τις απαιτήσεις αυτές εντάσσεται και η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που αφορά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημοσίων φορέων και την αντιμετώπιση του προσωπικού τους.

Βάσει αυτού με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, αλλά χωρίς απολύσεις συνοδεύεται το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων 21 φορέων του Δημοσίου.

Ποιοι φορείς του Δημοσίου συγχωνεύονται ή καταργούνται

Ωστόσο, πόρτα εξόδου από το Δημόσιο ενδέχεται να περιμένει τους εργαζόμενους σε φορείς που θα τεθούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση στη δεύτερη φάση.

Προς το παρόν επηρεάζονται 5.256 εργαζόμενοι που υπηρετούν στους 21 φορείς και στην πλειονότητά τους, όσοι δηλαδή εργάζονται στους 16 φορείς που συγχωνεύονται, θα μεταφερθούν σε νέους οργανισμούς που θα προκύψουν.

Στην περίπτωση των εργαζομένων σε φορείς που καταργούνται, διασφαλίζεται η παραμονή τους στο Δημόσιο με διάφορες διαδικασίες, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρό αριθμό.

Ωστόσο, η τύχη του προσωπικού των περισσότερων από 1.000 φορέων που έπονται προς συγχώνευση ή κατάργηση δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Μέσω αυτής η κυβέρνηση επιχειρεί να γίνουν 15.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων τη διετία 2013-2014, ώστε να αποφευχθούν οι άμεσες απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ