Ύφεση 6,1% για το 2012 και 3,5% για το 2013 προβλέπει το ΚΕΠΕ
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, ενώ ευνοϊκότερη εκτιμάται η πορεία του ΑΕΠ για το 2013 με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής να ανέρχεται στο -3,5%. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Ευνοϊκότερη εκτιμάται η πορεία του ΑΕΠ για το 2013 με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής να ανέρχεται στο -3,5%, προβλέπει το ΚΕΠΕ.
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον περιορισμό των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων της, εξαντλώντας σταδιακά τα περιθώρια για περαιτέρω ραγδαία συρρίκνωσή τους, τονίζει το ΚΕΠΕ.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα μέσω αυτού η εξασθένηση κρίσιμων υφεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.
Οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας για παράδειγμα -εξηγεί το ΚΕΠΕ- είναι επόμενο να αρθούν σε μεγάλο βαθμό με τη λήψη της επόμενης δόσης του πακέτου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επιπλέον το ΚΕΠΕ τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικότερων προοπτικών, δύναται να διαδραματίσει επιπροσθέτως η άμεση αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, μέσω κυρίως της εξασθένισης των σεναρίων αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και της δημιουργίας κλίματος μεγαλύτερης σταθερότητας και αξιοπιστίας.
Ωστόσο, «στον αντίποδα των θετικών αυτών προοπτικών θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί η απουσία αντίστοιχων θετικών ενδείξεων από την πλευρά της κατανάλωσης, λόγω κυρίως των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας, καθώς και του συνόλου των αρνητικών εξελίξεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών» επισημαίνει ακόμη το ΚΕΠΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το επετειακό σήμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τα 100 χρόνια του συλλόγου (vid)
- Επιζώσα του Έπσταϊν προς Μελάνια Τραμπ: «Ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσετε κι εσύ και ο σύζυγός σου»
- Νέα Αριστερά: Η πτώση του Όρμπαν δεν αρκεί – Δεν συνιστά προοδευτική στροφή η νίκη Μάγιαρ
- Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει προσωρινά μέτρα για την αύξηση των τιμών ενέργειας στις 22 Απριλίου
- Υπουργείο Εξωτερικών σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν
- Το παράπονο του Ρόμπερτσον: «Η Λίβερπουλ δεν μου έκανε πρόταση ανανέωσης»
- Οι Ιρανοί και ο πόλεμος – Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε ένα σκληρό καθεστώς και τις βόμβες ΗΠΑ και Ισραήλ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση για τον τερματισμό του πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442