Οι αστεροειδείς μπορεί να έφεραν νερό στη Γη, δείχνουν τα ευρήματα στην Εστία
Η Εστία, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα, διαθέτει αποθέματα πάγου που έφτασαν εκεί κατά την πρόσκρουση άλλων διαστημικών βράχων, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Dawn της NASA. Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, δείχνουν να συνηγορούν στη θεωρία ότι ήταν οι αστεροειδείς και οι κομήτες που εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.
Η Εστία, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα, διαθέτει αποθέματα πάγου που έφτασαν εκεί κατά την πρόσκρουση άλλων διαστημικών βράχων, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Dawn της NASA.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, δείχνουν να συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι ήταν οι αστεροειδείς και οι κομήτες που εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.
Η Εστία, η οποία βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, είναι ένα ακόμα σώμα στον οποίο καταγράφεται ένας υδρολογικός κύκλος, έστω και πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον κύκλο του νερού στη Γη.
Στην πρώτη από τις δύο δημοσιεύσεις, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Dawn ανίχνευσε υδρογόνο σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδή, ένδειξη παρουσίας νερού. Στη δεύτερη μελέτη αναγνωρίζονται εκατοντάδες λάκκοι στην επιφάνεια της Εστίας, ορισμένοι με βάθος 200 μέτρων, οι οποίοι φαίνεται να σχηματίστηκαν όταν η θερμότητα από κάποια μεταγενέστερη πρόσκρουση προκάλεσε την απότομη εξάτμιση και εκτίναξη του νερού και άλλων πτητικών ενώσεων από το υπέδαφος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Dawn αναχώρησε από την Εστία και έβαλε πλώρη για ένα ταξίδι δυόμισι ετών προς τη Δήμητρα, η οποία επίσης βρίσκεται στη Ζώνη των Αστεροειδών, θεωρείται όμως πλανήτης-νάνος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανικά σενάρια για Χεζόνια
- Χαλκιδική: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 59χρονος για παράνομη απόρριψη μπαζών – Είχε φτιάξει άτυπες χωματερές
- Ο Σπύρος Βούγιας ξανά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
- Άρης Αλεξάνδρου: Ένας από αυτούς που αγάπησαν, ίσως υπερβολικά, την αλήθεια
- Τέθηκε σε λειτουργία παραγωγική γεώτρηση στη Δ.Κ. Ανώπολης στα Σφακιά
- Θεσσαλονίκη: «Δεν σας φοβόμαστε» – Κάλεσμα της ΝΔ απέναντι στην τρομοκρατία
- «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν: Το νέο τρέιλερ, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα
- Ο …χρησμός του Γουίλι Ερνανγκόμεθ για το μέλλον με συμπαίκτη του αδερφό του Χουάντσο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Κίεβο: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/26496289-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/adrien-sfSkPaeqkII-unsplash-1-315x220.jpg)

























![Κίεβο: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/26496289-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442