Σύσκεψη πρυτάνεων με νομικούς για την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ
Συνάντηση με τους νομικούς εκπροσώπους των διοικήσεων των πανεπιστημίων είχε την Τρίτη το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, με κύριο θέμα την εφαρμογή του νόμου για τα Πανεπιστήμια.
Συνάντηση με τους νομικούς εκπροσώπους των διοικήσεων των πανεπιστημίων είχε την Τρίτη το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, με κύριο θέμα την εφαρμογή του νόμου για τα Πανεπιστήμια.
Συζητήθηκαν θέματα αντισυνταγματικότητας που εγείρονται, καθώς πολλοί από τους πανεπιστημιακούς υποστηρίζουν ότι τα θέματα αυτά δεν λύθηκαν με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία σύνοδό τους οι πρυτάνεις αποφάσισαν γι’ αυτό ακριβώς το θέμα να προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πάντως, η προκήρυξη των εκλογών για τα νέα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ δεν έχει γίνει από τα πρυτανικά συμβούλια, με εξαίρεση το πανεπιστήμιο Κρήτης που προκήρυξε τις εκλογές για τις 17 Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα πανεπιστήμια επικαλούνται τη μη έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή του νόμου.
Το υπουργείο Παιδείας, όμως, διαμηνύει σαφώς στους πρυτάνεις ότι πρέπει να προκηρύξουν τις εκλογές και ότι οι υπουργικές αποφάσεις θα σταλούν.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο τις επόμενες ημέρες προτίθεται να στείλει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη διαδικασία της ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου που όμως θα χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η πρώτη εκλογή κηρυχθεί άγονη.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι όσοι πρυτάνεις δεν εφαρμόσουν τον νόμο, θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων